Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Potovanja v ZDA /

Pred potovanjem

Zaradi lažje, hitrejše in učinkovitejše konzularne pomoči, ki jo nudimo slovenskim državljanom, ki potujejo oz. se trenutno nahajajo v ZDA, vam svetujemo, da še pred odhodom Veleposlaništvu ali Ministrstvu za zunanje zadeve sporočite svoj načrt potovanja. 

Informacije lahko posredujete Veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu ali Ministrstvu na obrazcu, ki je dostopen tukaj. Prijava potovanja ni obvezna, izpolnitev obrazca je prostovoljna. 

Navedeni podatki se bodo uporabili izključno za namene, navedene  v 29a. členu Zakona o zunanjih zadevah in bodo po koncu vašega potovanja v tujini uničeni. 

***

Glede vse potrebne dokumentacije za vstop v ZDA, ki je v izključni pristojnosti ameriških oblasti, se pravočasno obrnite na veleposlaništvo ZDA v Ljubljani: USEmbassyLjubljana(at)state.gov

Več informacij lahko najdete na spletni povezavi veleposlaništva ZDA v Ljubljani: http://slovenia.usembassy.gov/visas.html

***

OPOZORILO

Predstavniški dom ZDA je 18. decembra 2015 sprejel zakon, ki spreminja pogoje uporabe Visa Waiver programa:  vsi, ki so v času od 1. marca 2011, potovali v Irak, Iran, Sirijo ali Sudan, ali so dvojni državljani katere od teh držav, so po novem izključeni iz programa Visa Waiver.

Vsi potniki, ki sodijo v krog oseb iz prejšnjega odstavka, bodo morali odslej za vstop v ZDA pridobiti vizo. Že izdane ESTA bodo lahko preklicane.

Izvajanje teh sprememb se lahko začne že konec januarja 2016, zato veleposlaništvo priporoča, da se vsi potencialno prizadeti potniki za podrobnejše informacije v čim krajšem času obrnejo na Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani in preverijo, ali potrebujejo vizum ter po potrebi zanj zaprosijo.

***

 

ESTA (Electronic System for travel Authorization)

Od 20.1.2010 je elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) obvezen za vse potnike, ki v ZDA prihajajo na podlagi Visa Waiver Programa (VWP). VWP omogoča državljanom RS, imetnikom navadnih potnih listov, da v ZDA vstopijo brez vizuma za potovanja turistične in poslovne narave, ki lahko trajajo do največ 90 dni.

Gre za program, ki je v izključni pristojnosti ZDA, zato se za več informacij obrnite na Veleposlaništvo ZDA V Ljubljani.

Več informacij je na voljo tudi v sledeči priponki: ESTA

***

Ko posameznik namerava odpotovati z območja RS za več kot 3 mesece, zakon omogoča prijavo začasnega odhoda z območja RS. Zakon sicer ne opredeljuje trajanja začasne odsotnosti, vendar se smiselno uporablja definicija stalnega prebivališča iz 3. člena Zakona o prijavi prebivališča. Posameznik mora odhod prijaviti pristojnemu organu, preden odpotuje, in navesti točen naslov začasnega prebivališča v tujini. Ko  se iz tujine vrne za več kot 60 dni ali z namenom, da bo tukaj stalno prebival, mora pristojnemu organu prijaviti svojo vrnitev v osmih dneh po prihodu.

Vloga za prijavo začasnega prebivališča v tujini

Pred odhodom v tujino mora državljan/ka RS urediti tudi svoje davčne obveznosti. Obvestilo Ministrstva za finance davčnim zavezancem ob odhodu v tujino, si lahko preberete tukaj.

***

OPOZORILA

 

V primeru naravnih nesreč

Sezona orkanov v ZDA

Svetujemo tudi, da redno spremljate spletne strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije:
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/severna_amerika/zdruzene_drzave_amerike/