Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Potovanja v ZDA /

Pred potovanjem

Zaradi lažje, hitrejše in učinkovitejše konzularne pomoči, ki jo nudimo slovenskim državljanom, ki potujejo oz. se trenutno nahajajo v ZDA, vam svetujemo, da še pred odhodom Veleposlaništvu ali Ministrstvu za zunanje zadeve sporočite svoj načrt potovanja. 

Informacije lahko posredujete Veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu ali Ministrstvu na obrazcu, ki je dostopen tukaj. Prijava potovanja ni obvezna, izpolnitev obrazca je prostovoljna. 

Navedeni podatki se bodo uporabili izključno za namene, navedene  v 29a. členu Zakona o zunanjih zadevah in bodo po koncu vašega potovanja v tujini uničeni. 

***

Glede vse potrebne dokumentacije za vstop v ZDA, ki je v izključni pristojnosti ameriških oblasti, se pravočasno obrnite na veleposlaništvo ZDA v Ljubljani: USEmbassyLjubljana(at)state.gov

Več informacij lahko najdete na spletni povezavi veleposlaništva ZDA v Ljubljani: http://slovenia.usembassy.gov/visas.html

***

ESTA (Electronic System for travel Authorization)

Od 20.1.2010 je elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) obvezen za vse potnike, ki v ZDA prihajajo na podlagi Visa Waiver Programa (VWP). VWP omogoča državljanom RS, imetnikom navadnih potnih listov, da v ZDA vstopijo brez vizuma za potovanja turistične in poslovne narave, ki lahko trajajo do največ 90 dni.

Gre za program, ki je v izključni pristojnosti ZDA, zato se za več informacij obrnite na Veleposlaništvo ZDA V Ljubljani.

Več informacij je na voljo tudi v sledeči priponki: ESTA

***

Ko posameznik namerava odpotovati z območja RS za več kot 3 mesece, zakon omogoča prijavo začasnega odhoda z območja RS. Zakon sicer ne opredeljuje trajanja začasne odsotnosti, vendar se smiselno uporablja definicija stalnega prebivališča iz 3. člena Zakona o prijavi prebivališča. Posameznik mora odhod prijaviti pristojnemu organu, preden odpotuje, in navesti točen naslov začasnega prebivališča v tujini. Ko  se iz tujine vrne za več kot 60 dni ali z namenom, da bo tukaj stalno prebival, mora pristojnemu organu prijaviti svojo vrnitev v osmih dneh po prihodu.

Vloga za prijavo začasnega prebivališča v tujini

Pred odhodom v tujino mora državljan/ka RS urediti tudi svoje davčne obveznosti. Obvestilo Ministrstva za finance davčnim zavezancem ob odhodu v tujino, si lahko preberete tukaj.

***

OPOZORILA

 

V primeru naravnih nesreč

Sezona orkanov v ZDA

Svetujemo tudi, da redno spremljate spletne strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije:
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/severna_amerika/zdruzene_drzave_amerike/