Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Potovanja v ZDA /Naravne nesreče /

Naravne nesreče

ORKANI

Sezona orkanov v ZDA običajno traja od junija do novembra, ponavadi najbolj prizadene južni del Združenih držav Amerike.  Podatke lahko pridobite na spletnem naslovu National Oceanic and Atmospheric Administration (http://www.nws.noaa.gov/) ter na spletni strani Svetovne meterološke organizacije (http://www.worldweather.org/).

Svetujemo, da pred potovanjem preverite vremenske razmere in napovedi. Podatki o trenutnih vremenskih razmerah so na voljo na spletni strani National Hurricane Center (http://www.nhc.noaa.gov/). V primeru, da je potrebna evakuacija, svetujemo, da spremljate lokalne medije in upoštevate nasvete lokalnih oblasti.

Zaradi orkanov je na nekaterih območjih prekinjena oskrba z elektriko, motena pa je tudi komunikacija. Če se odpravljate na ogrožena območja, vam svetujemo, da o svoji lokaciji s predvidenim  obrazcem obvestite MZZ RS ali Veleposlaništvo RS v Washingtonu.

Če se na ogroženem območju nahajajo vaši sorodniki, prijatelji, znanci, s katerimi ne morete vzpostaviti stika, se lahko obrnete na naše veleposlaništvo v Washingtonu, in sicer na telefon: +1 202 386 66 01.

 

TORNADI

Tornadi so v ZDA bolj pogosti kot v kateri koli drugi državi (okoli 1200 na leto). Večina tornadov nastane v Skalnem gorovju (Rocky Mountains), na Veliki ravnini (Great Plains), Srednjem zahodu (Midwest) in v dolini reke Mississippi. Najredkejši so zahodno od Skalnega gorovja in na severozahodu države. Najpogostejši in najmočnejši so v t.i Prehodu tornadov ("Tornado alley") – širokem pasu, ki se razteza od zvezne države Texas na jugu do Kanade na severu, in zajema predvsem državi Oklahoma in Kansas. Pogosto tornadom izpostavljen del ZDA je tudi t.i. Dixie Alley – južni del ZDA v osrednjem delu države Alabama in države Mississippi. Zelo pogosto tornadi segajo tudi v države, ki mejijo na naštete, najbolj pogosto Arkans, Tennessee, Illinois in Missouri. 

Glavna sezona tornadov je med marcem in avgustom, vendar so zabeleženi praktično čez celo leto, najpogosteje pozno popoldne, ko so dnevne temperature višje. 

Priporočamo, da spremljate vremensko napoved in upoštevate nasvete pristojnih služb. Če se vam zgodi, da ste na območju, ki ga je prizadel tornado ali je tam kdo od vaših sorodnikov ali znancev in z njim ne morete vzpostaviti stika, se lahko obrnete na naše veleposlaništvo na telefon: 1 202 386 6601.

 

PRIPRAVE PRED NARAVNIMI NESREČAMI  

Informacije o pripravah pred predvidenimi naravnimi nesrečami so na spletni strani FEMA Preparedness Portal (https://community.fema.gov) in Plan Ahead for Disasters (https://www.ready.gov/).   

 

KORISTNE POVEZAVE 

World Meteorological Organization - https://worldweather.wmo.int/en/home.html

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) - http://www.nws.noaa.gov/

NOAA's National Weather Service - https://www.weather.gov/  

National Hurricane Center - https://www.nhc.noaa.gov/

FEMA Preparedness Portal -  https://community.fema.gov

Plan Ahead for Disasters: https://www.ready.gov/

American Red Cross - https://www.redcross.org/get-help.html

American Red Cross (Safe and Well) - https://safeandwell.communityos.org/cms/index.php

Red Cross Shelters - https://www.redcross.org/get-help/disaster-relief-and-recovery-services/find-an-open-shelter.html

Evacuation Routes in the US - http://www.ibiblio.org/rcip/evacuationroutes.html

Federal Emergency Management Agenacy (FEMA) - https://www.fema.gov/

Opozorila na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije:
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/severna_amerika/zdruzene_drzave_amerike/