Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Potovanja v ZDA /ESTA - avtorizacija potovanj /

ESTA - Elektronski Sistem Avtorizacije Potovanj

OPOZORILO

Predstavniški dom ZDA je 18. decembra 2015 sprejel zakon, ki spreminja pogoje uporabe Visa Waiver programa:  vsi, ki so v času od 1. marca 2011, potovali v Irak, Iran, Sirijo ali Sudan, ali so dvojni državljani katere od teh držav, so po novem izključeni iz programa Visa Waiver.

Vsi potniki, ki sodijo v krog oseb iz prejšnjega odstavka, bodo morali odslej za vstop v ZDA pridobiti vizo. Že izdane ESTA bodo lahko preklicane.

Izvajanje teh sprememb se lahko začne že konec januarja 2016, zato veleposlaništvo priporoča, da se vsi potencialno prizadeti potniki za podrobnejše informacije v čim krajšem času obrnejo na Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani in preverijo, ali potrebujejo vizum ter po potrebi zanj zaprosijo.

****

ZDA so od 01.08.2008 začele poskusno izvajati elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorization, ESTA). Program se bo poskusno izvajal do 12.01.2009 za vse tiste države, ki so bile članice Visa Waiver Programa (VWP) že pred 17.11.2008. Torej tudi za Slovenijo. Države, ki so k programu pristopile po 17.11.2008 program ESTA že v polnosti izvajajo. Po 12.01.2009 bo program torej obvezen za vse potnike, ki v ZDA prihajajo na podlagi VWP.

Visa Waiver Program omogoča državljanom RS, da v ZDA vstopijo brez vizuma za potovanja turistične in poslovne narave, ki lahko trajajo do največ 90 dni. Do sedaj je bilo potrebno na letalu izpolniti obrazec I-94 W, ki so ga mejni organi ZDA zahtevali za vstop brez vizuma. Program ESTA predvideva ukinitev teh obrazcev in predhodno posredovanje istih podatkov po elektronski poti. Na ta način boste že pred odhodom vedeli ali obstaja zadržek za vstop v ZDA. Več informacij o programu lahko pridobite na spletni strani:

 https://esta.cbp.dhs.gov .

Gre za program povezan s potovanjem v ZDA, ki je v izključni pristojnosti ZDA. Več informacij lahko pridobite pri predstavništvih ZDA, v pomoč pa navajamo nekatere praktične informacije in nasvete glede programa, ki pa so zgolj informativnega značaja:

 - Vloga se nahaja na spletni strani https://esta.cbp.dhs.gov . Izpolniti jo je potrebno vsaj tri dni pred odhodom. 

 - Preveritev ESTA je brezplačna in velja dve leti, oziroma do izteka potnega lista.

 - Če imate veljaven vizum za vstop v ZDA, preveritev ESTA ni potrebna.

 - Če boste v katerega od spletnih iskalnikov vnesli kratico »ESTA«, bo prvi zadetek povezava na spletno stran ESTA.us, ki pa ni uradna stran, temveč le komercialna ponudba. Zakonodaja ZDA predvideva, da za preveritev lahko zaprosijo tudi tretje osebe. Če nimate dostopa do interneta lahko za preveritev za vas zaprosi prijatelj, sorodnik, potovalna ali druga komercialna agencija. Začele so se pojavljati spletne strani, ki ponujajo to uslugo za plačilo. Posebej poudarjamo, da lahko preveritev opravite sami na brezplačen način na uradni spletni strani: https://esta.cbp.dhs.gov .

- Zavrnitev ESTA še ne pomeni zavrnitve vstopa v ZDA. Obrnite se na predstavništvo ZDA, ki vam bo podalo nadaljnja navodila za pridobitev vizuma.

 - Po odobritvi ESTA se bo na ekranu prikazala številka potrditve. Navedeno je, da stran ni potrebno natisniti. Ker gre za nov program svetujemo, da si vseeno natisnete to stran in imate potrdilo ves čas pri sebi.

 - Uradna spletna stran je trenutno na voljo v 16. jezikih, med njimi tudi v slovenskem jeziku.

 - Program ESTA se bo trenutno izvajal zgolj za zračni in morski promet. Pri kopenskem prečkanju meje (meji s Kanado in Mehiko) torej ni potreben. Svetujemo pa, da preveritev vseeno opravite.

 - V prvih mesecih izvajanja programa je možno pričakovati, da boste morali obrazec I-94 W izpolniti tudi na letalu (čeprav ste preveritev opravili računalniško).

Svetujemo, da redno spremljate novosti na uradni spletni strani:

 https://esta.cbp.dhs.gov .

 ***

Glede vse potrebne dokumentacije za vstop v ZDA, ki je v izključni pristojnosti ameriških oblasti, se pravočasno obrnite na veleposlaništvo ZDA v Ljubljani: USEmbassyLjubljana(at)state.gov

Več informacij lahko najdete na spletni povezavi veleposlaništva ZDA v Ljubljani: http://slovenia.usembassy.gov/visas.html