Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Potovanja v ZDA /Sezona orkanov v ZDA /

Sezona orkanov in nevarnost tornadov v ZDA

Sezona orkanov v ZDA običajno trajala od junija do novembra, ponavadi najbolj prizadene južni del Združenih držav Amerike.  Podatke lahko pridobite na spletnem naslovu National Oceanic and Atmospheric Administration (http://www.nws.noaa.gov/) ali telefonsko pri Climate Prediction Center: + 1 301 763 8000. Več informacij lahko pridobite tudi na spletni strani Svetovne meterološke organizacije (http://www.worldweather.org/).

Svetujemo, da pred potovanjem preverite vremenske razmere in napovedi. Podatki o trenutnih vremenskih razmerah so na voljo na spletni strani National Hurricane Center (www.nhc.noaa.gov/). V primeru, da je potrebna evakuacija, svetujemo, da spremljate lokalne medije in upoštevate nasvete lokalnih oblasti.

Zaradi orkanov, je na nekaterih območjih prekinjena oskrba z elektriko, motena pa je tudi komunikacija. Če se odpravljate na ogrožena območja, vam svetujemo, da o svoji lokaciji, s predvidenim obrazcem (http://www.mzz.gov.si/si/informacije_za_popotnike/priporocila_za_bivanje_v_tujini/) na spletni strani, obvestite MZZ RS ali veleposlaništvo RS v Washingtonu.

Če se na ogroženem območju nahajajo vaši sorodniki, prijatelji, znanci, s katerimi ne morete vzpostaviti stika, se prosimo obrnite neposredno na naše veleposlaništvo v Washingtonu, in sicer na telefon: +1 202 386 66 14 oz. sloembassy.washington@gov.si.

***

Nevarnost tornadov 

Tornadi so v ZDA bolj pogosti kot v kateri koli drugi državi (okoli 1200 na leto). Večina tornadov nastane v Skalnem gorovju (Rocky Mountains), na Veliki ravnini (Great Plains), Srednjem zahodu (Midwest) in dolini reke Mississippi. Najredkejši so zahodno od Skalnega gorovja in na severozahodu države. Najpogostejši in najmočnejši so v t.i Prehodu tornadov ("Tornado alley") – širokem pasu, ki se razteza od zvezne države Texas na jugu do Kanade na severu in zajema predvsem državi Oklahoma in Kansas. Pogosto tornadom izpostavljen del ZDA je tudi t.i. Dixie Alley – južni del ZDA v osrednjem delu države Alabama in država Mississippi. Zelo pogosto tornadi segajo tudi v države, ki mejijo na naštete, najbolj pogosto Arkans, Tennessee, Illinois in Missouri. 

Glavna sezona tornadov je med marcem in avgustom, vendar so zabeleženi praktično čez celo leto, najpogosteje pozno popoldne, ko so dnevne temperature višje. 

Priporočamo, da v vsakem primeru spremljate vremensko napoved in upoštevate nasvete pristojnih služb. Če se vam zgodi, da ste na območju, ki ga je prizadel tornado ali je tam kdo od vaših sorodnikov ali znancev in z njim ne morete vzpostaviti stika, se prosimo obrnite neposredno na naše veleposlaništvo na telefon: 1 202 386 6614 ali na email: sloembassy.washington@gov.si.