Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Potovanja v ZDA /Covid-19 /

Covid-19

V skladu z razglasom o omejitvi vstopa tujcev, ki predstavljajo tveganje za prenos virusa Covid-19, ki je stopil v veljavo 2.2.2020, so ZDA uvedle prepoved vstopa v ZDA za tujce, ki so bili v Ljudski republiki Kitajski v 14 dnevnem obdobju pred njihovim vstopom v ZDA. Ukrep se ne nanaša na osebe, ki so potovale v Hongkong, Macau ali Tajvan.

Iz ukrepa prepovedi vstopa v ZDA so izvzete določene kategorije tujcev. Ukrepi v razglasu se med drugim ne nanašajo na zakonite stalne prebivalce ZDA, ožje družinske člane ameriških državljanov in zakonitih stalnih prebivalcev, ki so tujci (soproga, otrok, zakoniti zastopnik državljana ZDA ali zakonitega stalnega prebivalca, če je državljan ZDA ali zakoniti stalni prebivalec neporočen in je mlajši od 21 let, itd.), tujce, ki potujejo v ZDA na povabilo vlade ZDA v povezavi z ukrepi za omejevanje širjenja virusa, diplomate in tuje vladne uradnike, ki službeno potujejo v ZDA, člane letalskih in ladijskih posadk.

Več informacij lahko najdete v razglasu - "Proclamation on Suspension of Entry as Immigrants and Nonimmigrants of Persons who Pose a Risk of Transmitting 2019 Novel Coronavirus".

V kolikor so tujci, za katere ne velja prepoved vstopa iz razglasa, v 14-dnevnem obdobju pred njihovim vstopom v ZDA obiskali Kitajsko, bodo ob prihodu v ZDA podvrženi zdravstvenemu pregledu zaradi izpostavljenosti virusu.

Potniki bodo podvrženi  nadaljnjim ukrepom na podlagi njihovega zdravstvenega stanja in predhodnega gibanja v LRK. Obvezna 14 dnevna karantena (od dneva, ko so zapustili LRK) je predvidena za osebe, ki so bile v provinci Hubei in ne kažejo znakov okužbe. 14 dnevna izolacija na domu (od dneva, ko so zapustili LRK) je predvidena za osebe, ki so bile v drugih predelih Kitajske in ne kažejo znakov okužbe. Vse osebe, ki bodo kazale znake okužbe, bodo odpeljane na pregled v bolnico, kjer bodo pristojni ugotovili ali so okužene z virusom oz. ali je potrebna nadaljnja zdravstvena oskrba.

Potnike, ki so bili v zadnjem obdobju v LRK, ameriški organi preusmerjajo na naslednja letališča: 

1. John F. Kennedy International Airport (JFK), New York
2. Chicago O’Hare International Airport (ORD), Illinois
3. San Francisco International Airport (SFO), California
4. Seattle-Tacoma International Airport (SEA), Washington
5. Daniel K. Inouye International Airport (HNL), Hawaii
6. Los Angeles International Airport, (LAX), California
7. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL), Georgia
8. Washington-Dulles International Airport (IAD), Virginia
9. Newark Liberty International Airport (EWR), New Jersey
10. Dallas/Fort Worth International Airport (DFW), Texas
11. Detroit Metropolitan Airport (DTW), Michigan

CBP (Customs and Border Protection) sodeluje z letalskimi prevozniki pri identifikaciji potnikov, ki so bili v LRK, ter pri njihovi preusmeritvi na drug let oz. na letališče, kjer imajo vzpostavljene kapacitete za zdravstveni pregled potnikov in karanteno. Na ta letališča se lahko preusmeri tudi druge potnike, brez povezave s Kitajsko, če bodo pristojni med letom ugotovili, da je bil eden od potnikov na Kitajskem v zadnjih 14 dneh. S tem se pot na ciljno destinacijo v ZDA lahko podaljša tudi za tiste potnike, ki niso bili na Kitajskem.