Veleposlaništvo RS Washington /Gospodarske zadeve /Gospodarski položaj Združenih držav Amerike /

Gospodarski položaj Združenih držav Amerike

 

Ameriško gospodarstvo ohranja prvo mesto med svetovnimi gospodarstvi, merjeno po višini nominalnega bruto domačega proizvoda.

Po najhujši finančni in gospodarski krizi zadnjih 70 let, ki je ZDA prizadela v 2008 in 2009, se je ameriško gospodarstvo vrnilo k rasti. Ta sicer ostaja zmerna, v povprečju zadnjih petih let je bila nekaj višja od 2%.  

Okrevanje gospodarstva se odraža tudi na trgu delovne sile – uradna stopnja brezposelnosti se je od rekordnih 10% iz oktobra 2009 do konca leta 2015 praktično prepolovila.

Vladna politika bo v letu 2020 osredotočena na obvladovanje gospodarskih posledic pandemije koronavirusa, čeprav se na tem področju ne obeta večji napredek, saj so bile v ospredju predsedniške in kongresne volitve (3. novembra 2020).

Vlada je ob začetku pandemije sprejela dva zakona o nujni pomoči, vredna skoraj 3 mlrd USD, a je bila večina pomembnih določb, vključno z dodatki za brezposelnost v višini 600 USD na teden in odpustljivimi poslovnimi posojili v okviru programa zaščite plač, izvedena julija in avgusta.

 

Sicer pa se ameriška vladna politika še naprej odvija v skladu s svobodomiselnim slogom predsednika Donalda Trumpa. Trump želi zaostriti politiko priseljevanja, zgraditi zid na meji z Mehiko in zmanjšati trgovinski primanjkljaj.