Veleposlaništvo RS Washington /Gospodarske zadeve /Poslovno okolje /Priporočila za vstop na trg ZDA /

Priporočila za vstop na trg ZDA

Gre za ogromen, 300 milijonski trg, zato se je smiselno osredotočiti na eno ali nekaj zveznih držav. Podjetjem priporočamo obisk ali nastop na specializiranih sejmih, ki so dobra priložnost za navezovanje stikov in seznanjanje z ameriškimi poslovnimi običaji. Poslovno okolje je izredno konkurenčno, potrebna je vztrajnost in odločnost pri komuniciranju, pomembna je hitra odzivnost.

Predvsem na trgu potrošniških dobrin je konkurenca izredno zahtevna zaradi poplave na Kitajskem proizvedenih izdelkov in neugodnega menjalnega tečaja evra proti dolarju. Trg zahteva velike količine.

Osrednje stičišče za informacije o poslovnih priložnostih na ameriškem trgu so na strani Izvoznega okna. Na spletni strani je podrobnejše predstavljeno poslovno okolje Združenih držav ter naveden seznam aktualnih sejmov v ZDA.

 

Opozorilo:

Na veleposlaništvu opažamo povečano število podjetij in fizičnih oseb, ki jim ameriški poslovni partnerji niso izplačali opravljenih storitev ali dobavili plačanega blaga. Pred sklenitvijo posla priporočamo preveritev bonitete poslovne stranke in uporabo zavarovanih oblik plačila. Če gre za nove in nepreverjene stranke, odsvetujemo plačilo avansa. Podobno velja za internetne nakupe.

Za objektivne in nepristranske informacije o podjetjih v ZDA se lahko obrnete na podjetje Better Business Bureau (BBB).

 

Podjetje BBB promovira zanesljivo poslovno okolje, dobre prakse in standarde poslovanja na ameriškem trgu. Na  njihovi spletni strani je mogoče preveriti določeno podjetje - morebitne pritožbe predhodnih strank ter odzive podjetij nanje, zavajajoče oglaševanje, itd.

Več informacij je mogoče najti na spletni strani http://www.bbb.org/