Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Potovanja v Slovenijo /

Potovanje v Slovenijo

Covid-19

Informacije in ukrepe RS v povezavi s Covid-19 lahko najdete na naslednji povezavi:

www.gov.si/teme/koronavirus/

Informacije o pogojih vstopa v povezavi s Covid-19 lahko najdete na naslednji povezavi:

https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa

Slovenija je 16. 8. 2021 uvedla elektronski obrazec za potrebe sledenja stikov potnikov v letalskem in ladijskem prometu (dPLF obrazec). Obrazec je objavljen na naslednji povezavi - https://app.euplf.eu/#/

Vsi potniki, ki vstopajo v Slovenijo z letalom ali ladjo, morajo pred vstopom v državo izpolniti elektronski obrazec. Vsak posameznik mora izpolniti ločen dPLF, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. Tranzitnim potnikom, ki ostanejo v tranzitnem območju letališča, ni potrebno izpolniti dPLF, razen v primeru, če bo potnik zapustil letališče.

Obrazec za sledenje potnikov se uporablja za lažje in hitrejše sledenje v primeru, da so potniki med potovanjem izpostavljeni okuženi ali bolni osebi z nalezljivo boleznijo covid-19. Glavni namen obrazca je pomoč epidemiološki službi Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri iskanju in hitri vzpostavitvi kontakta z bolnim ali okuženim potnikom in njegovimi kontakti, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni ter izmenjava podatkov preko EU sistema za zgodnje zaznavanje in odkrivanje nalezljivih bolezni (EWRS). 

Spletna stran Evropske unije predstavlja enotno vstopno točko za zbiranje dPLF obrazcev (https://app.euplf.eu/#/), dodatne informacije v slovenskem jeziku pa so dostopne na spletni strani: www.euplf.eu/sl/eu-dplf-2/index.html.

 

Zakon o javnih cestah

V skladu z Zakonom o javnih cestah morajo biti od 1. julija 2008 dalje vsa motorna kolesa ter osebna in kombinirana vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone, opremljena z vinjeto.  Več informacij o vinjetnem sistemu cestninjenja si lahko preberete na spletnih straneh DARS - www.dars.si.

Pogoji potovanja v Slovenijo z malimi živalmi

Za informacije o potovanju v Slovenijo z malimi živalmi se obrnite na spletno stran Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, na povezavi:

https://www.gov.si/podrocja/kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrana/uvoz-izvoz-in-trgovanje-z-zivalmi-in-rastlinami/potovanje-s-hisnimi-ljubljencki/