Veleposlaništvo RS Washington /Politične zadeve /

Politične zadeve

Dvostranski politični odnosi med Slovenijo in ZDA so tradicionalno dobri in partnerski. ZDA so najpomembnejša izven evropska zaveznica in eden najbolj pomembnih strateških partnerjev Slovenije. V zadnjem letu in pol se je intenziteta stikov na delovni ravni v primerjavi s prejšnjimi leti precej povečala.

Poleg rednih vsakoletnih politično-varnostnih konzultacij, so bile decembra 2014 izvedene tudi prve konzultacije na področju energetike, ki so se nadaljevale junija 2015 v Washingtonu, nov krog pogovorov pa je bil opravljen ob robu letošnjega Plinskega foruma v Ljubljani. V začetku marca 2015 so v Washingtonu potekale bilateralne konzultacije na ravni generalnega direktorja, v sredini marca 2015 pa je bila na obisku v Ljubljani pomočnica državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Victoria Nuland. Julija je bila na obisku (srečanje z ministrom za zunanje zadeve) ameriška državna podskretarka za mednarodno varnost in nadzor nad orožjem Rose Gottemoeller. Letošnjega Streteškega foruma Bled pa sta se udeležila pomočnik državnega sekrertarja Tom Countryman in namestnik pomočnika DS za Srednjo in Jugovzhodno Evropo Hoyt Yee, ki sta ob tej priložnosti opravila vsebinske pogovore s številnimi visokimi predstavniki RS. 

Poleg političnega dialoga, s katerim državi ohranjata in krepita medsebojne odnose in obravnavata najbolj pereča mednarodna vprašanja, seveda državi sodelujeta na številnih drugih področjih, predvsem gospodarskem, kulturnem, obrambno-vojaškem in znanstvenem. V zadnjih letih sta državi podpisali več mednarodnih pogodb, ki so še okrepile pravne podlage za širitev sodelovanja (na področju obrambe oz. javnih naročil). ZDA so največja donatorka v slovensko ustanovo ITF  - Ustanovo za krepitev človekove varnosti, saj so vanjo za projekte razminiranje in pomoč žrtvam min donirale čez 170 mio. dolarjev.