Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Potovanja v ZDA /Vožnja v ZDA /

Vožnja v ZDA

Za vožnjo v ZDA potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje v obliki knjižice s prevodi, ki jo predpisuje Ženevska konvencija. Obe državi sta namreč pogodbenici Ženevske konvencije o cestnem prometu iz leta 1949, ki je pravna podlaga za medsebojno priznavanje vozniških dovoljenj.

Mednarodno vozniško dovoljenje je prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja in se lahko uporablja zgolj skupaj z nacionalnim vozniškim dovoljenjem. Brez nacionalnega vozniškega dovoljenja ni veljavno. Mednarodno vozniško dovoljenje zgolj prevaja kategorije nacionalnih vozniških dovoljenj v kategorije, ki so mednarodno priznane po konvencijah.

Mednarodno vozniško dovoljenje se lahko uporablja le za potovanja v ZDA. V kolikor se boste preselili v ZDA, morate pridobiti vozniško dovoljenje zvezne države, kjer nameravate prebivati.

RS je tudi pogodbenica Dunajske konvencije o cestnem prometu iz leta 1968. Mednarodno vozniško dovoljenje v obliki knjižice, ki jo določa Dunajska konvencija, v ZDA ni priznano, saj ZDA ni pristopila k tej konvenciji.