Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Konzularna obvestila /
11.02.2020  

Obvestilo slovenskim državljanom, ki potujejo v Miami zaradi ogleda košarkarske tekme 28.2.2020

V ZDA je mogoče potovati samo z biometričnim potnim listom, ki mora biti veljaven v času predvidenega bivanja v ZDA. V primeru kratkotrajnega turističnega bivanja do 90 dni lahko v ZDA z navadnim potnim listom vstopite brez vizuma. Pred potovanjem se morate registrirati v elektronskem sistemu za avtorizacijo potovanja (Electronic System for Travel Authorization - ESTA). Priporočljivo je, da registracijo opravite vsaj 72 ur pred potovanjem.

Svetujemo, da registracijo opravite na spletni strani U.S. Customs and Border Protection - https://esta.cbp.dhs.gov. Taksa za registracijo znaša 14 USD. V kolikor je taksa višja, lahko pomeni, da ste na lažni spletni strani in da pridobljena ESTA ne bo veljavna.

V kolikor preko sistema ESTA ne boste prejeli odobritve za potovanje v ZDA, se lahko obrnete na Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani za informacije o pridobitvi vizuma. Vstop brez vizuma ni dovoljen osebam, ki so kršile ameriško zakonodajo, kar vključuje tudi prekoračitev dovoljenega bivanja v ZDA na podlagi avtorizacije ESTA ali vstopnega vizuma. Za vizum morajo zaprositi tudi državljani RS, ki so od vključno 1.3.2011 potovali v Irak, Iran, Sirijo, Sudan, Libijo, Somalijo, Jemen, Severno Korejo ali imajo poleg slovenskega tudi državljanstvo Iraka, Irana, Sirije, Sudana ali Severne Koreje. Vizumski režim za osebe, ki so obiskale navedene države, vključuje tudi izjeme za določene poklicne skupine. Podrobne informacije o režimu vstopa v ZDA lahko najdete na spletni strani ameriškega veleposlaništva, na povezavi: https://si.usembassy.gov/visas/visa-waiver-program/.

V skladu z razglasom o omejitvi vstopa tujcev, ki predstavljajo tveganje za prenos koronavirusa, ki je stopil v veljavo 2.2.2020, so ZDA uvedle prepoved vstopa v ZDA za tujce, ki so bili v Ljudski republiki Kitajski v 14 dnevnem obdobju pred njihovim vstopom v ZDA. Ukrep se ne nanaša na osebe, ki so potovale v Hongkong ali Macau.

Iz ukrepa prepovedi vstopa v ZDA so izvzete določene kategorije tujcev. Ukrepi v razglasu se med drugim ne nanašajo na zakonite stalne prebivalce ZDA, ožje družinske člane ameriških državljanov in zakonitih stalnih prebivalcev, ki so tujci (soproga, otrok, zakoniti zastopnik državljana ZDA ali zakonitega stalnega prebivalca, če je državljan ZDA ali zakoniti stalni prebivalec neporočen in je mlajši od 21 let, itd.), tujce, ki potujejo v ZDA na povabilo vlade ZDA v povezavi z ukrepi za omejevanje širjenja virusa, diplomate in tuje vladne uradnike, ki službeno potujejo v ZDA, člane letalskih in ladijskih posadk.

V kolikor so tujci, za katere ne velja prepoved iz razglasa, v 14-dnevnem obdobju pred njihovim vstopom v ZDA obiskali Kitajsko, bodo ob prihodu podvrženi zdravstvenemu pregledu zaradi izpostavljenosti virusu ter morebitni karanteni, v kolikor bodo kazali simptome okužbe.

Več informacij lahko najdete v razglasu - "Proclamation on Suspension of Entry as Immigrants and Nonimmigrants of Persons who Pose a Risk of Transmitting 2019 Novel Coronavirus" .

Zdravstvena pomoč

Za nujno medicinsko pomoč lahko pokličite 911. Zdravstvene storitve v ZDA so izjemno drage, zato svetujemo, da si uredite ustrezno zdravstveno zavarovanje za potovanje in da imate dostopna ustrezna finančna sredstva za kritje stroškov morebitnega zdravljenja v ZDA ter za vrnitev v Slovenijo. V kolikor boste napoteni v zdravstveno ustanovo, se nemudoma obrnite na vašo zavarovalnico.

Na Floridi občasno beležijo izbruhe bolezni, ki jih prenašajo komarji, vključno z virusom Zahodnega Nila, vzhodnega konjskega encefalitisa, mrzlico denga, virusom čikungunje in virusom Zika. Priporočamo preventivno ravnanje in  primerno zaščito pred piki insektov, da čim bolj omejite možnost okužbe.

Nasvete o zaščitnih ukrepih lahko med drugim najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (http://www.nijz.si) in Zdravi na pot (http://www.zdravinapot.si).

Lokalna zakonodaja

Pravna starost za pitje alkoholnih pijač na Floridi je 21 let. Pitje alkoholnih pijač, vključno piva, na javnih mestih ni dovoljeno. V kolikor vas ustavi policist, bodite vljudni in mirni. S policistom se ne pregovarjate, temveč upoštevajte njegova navodila. Zaradi identifikacije imejte ob sebi potni list.

Vožnja v ZDA

V ZDA se vozi na desni strani. Odsvetujemo vam, da spite v avtomobilu ob cesti ali na počivališčih. Poskusite ostati na glavnih cestah in uporabljati dobro osvetljena parkirišča. Bencinske črpalke, ki ne kažejo cen goriva, običajno za gorivo zaračunajo več kot v povprečju. Pogosto se nahajajo v bližini turističnih točk in letališč ter v bližini mednarodnega letališča Orlando.

Kriminal

Miami je relativno varno mesto za turiste. Posebno pozornost in previdnost svetujemo na območjih severno od centra mesta, kot so Overtown, Liberty City, Civic Center in nekateri predeli Allapatah, ki so lahko nevarna zaradi tatvin in nasilja, zlati ponoči. Zaradi tatvin morate biti previdni tudi na popularnih turističnih točkah. Priporočamo, da pred potovanjem na spletu preučite predele, ki si jih želite ogledati, ter da po prihodu sledite nasvetom lokalnih oblasti.

Svetujemo, da posebno pozornost namenjate vaši potni listini. Potni list je vedno potrebno hraniti na varnem mestu. Ne nosite ga v odprti torbi, ne puščajte ga v parkiranem vozilu (niti v prtljažniku), saj so parkirana vozila pogosto tarča vlomov in tatvin. Posebno pozornost namenite tudi svoji prtljagi na letališčih.

Priporočamo, da naredite kopijo biografske strani potne listine ali osebne izkaznice in jo shranite na ločenem mestu. V primeru pogrešitve potne listine boste morali v postopku izdaje potne listine za vrnitev v RS predložiti kopijo potne listine in vašo fotografijo dimenzije 3,5 x 4,5 cm.