Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
06.10.2015  

Obeležitev 50. obletnice Fulbright izmenjav med Slovenijo in ZDA ter delavnice na temo znanosti in izobraževanja

Veleposlaništvo RS v Washingtonu je v četrtek, 1. oktobra  v svojih prostorih organiziralo niz delavnic in predavanj na temo znanosti in izobraževanja. Tekom popoldneva so se predstavili Ameriška – slovenska izobraževalna fundacija, Društvo v tujini izobraženih Slovencev  - VTIS ter s projektom Opening Up Slovenija Inštitut Jožefa Štefana. 

Vrhunec dneva namenjenega krepitvi sodelovanja na področju znanosti in izobraževanja med Slovenijo in ZDA je bil večerni sprejem, s katerim je slovensko veleposlaništvo obeležilo 50. letnico, odkar so v okviru Fulbrightovega programa na izobraževanje v ZDA odšli prvi Slovenci.  Podoben sprejem je 27. maja v Ljubljani pripravilo ameriško veleposlaništvo v Sloveniji.

Na prvi delavnici so se predstavili člani Društva VTIS,  ki ga v vodi predsednik Igor Cesarec. Društvo VTIS, ki deluje tudi drugod po svetu, je bilo ustanovljeno z namenom krepitve povezav med slovenskimi študenti in raziskovalci na tujih izobraževalnih ali raziskovalnih ustanovah, kakor tudi povezav s podobnimi ustanovami in gospodarstvom v Sloveniji.  Področje svojega delovanja so predstavili Marija Đorđeska, doktorska študentka mednarodnega prava na George Washington University, Dr. Sandra Fatorić, postdoktorska študentka okoljskih ved na North Carolina State College of Natural Resources, ekonomistka Dr. Tadeja Gračner, ki je zaposlena pri Rand Corporation in astrofizik Dr. Andrej Prša iz univerze Villanova v Pensilvaniji.

Na drugi delavnici je znanstvenik, računalničar in predavatelj na univerzi Stanford, Jure Leskovec, predstavil področje svojega raziskovalnega dela ter orisal programe Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), ki je že v drugem letu svojega delovanja uspela, da so se v ZDA letos poleti izpopolnjevali:  Aljaž Gaber na University of California San Francisco na področju biologije,  Filip Kozarski na University of California Berkeley na področju astrofizike,  Andraž Hribernik na Stanfordu na področju računalništva, in Peter Us na UC Berkeley prav tako na področju informatike. ASEF je letos prvič poslal ameriške študente na izmenjavo oz. prakso v Slovenijo.

Vodja Centra za prenos znanja na pri Inštitutu Jožef Štefan, Mitja Jermol, je zatem predstavil pobudo OpeningUpSlovenija, katere cilji so posodobiti obstoječe izobraževalne pristope v inovativna dinamična okolja odprtega izobraževanja in izmenjave znanj, vzpostaviti normativno okolje ter mehanizme zagotavljanja kakovosti in preverjanja storitev odprtega izobraževanja ter vzpostaviti okolje za izvajanje medsektorskih projektov odprtega izobraževanja, ki zahteva partnersko sodelovanje. Iniciativa je ustvarjena bottom-up in podprta top-down. Slovenija na ta način postaja vzorčna država na področju razvoja in vpeljave odprtega izobraževanja na nacionalnem nivoju, prepoznavna v svetu in s tem tudi zanimiva za širše razvojne in poslovne priložnosti. 

Ekipa je v ponedeljek na povabilo Pisarne za znanstveno in tehnološko sodelovanje v Beli hiši sodelovala na delavnici "Open Education Workshop", ki je potekala v New Yorku. Poleg Bele hiše sta bila soorganizatorja še Ministrstvo za izobraževanje ter Ministrstvo za zunanje zadeve ZDA.    

Program se je zaključil s sprejemom na katerem je polno dvorano nagovoril veleposlanik dr. Božo Cerar, za njim pa še namestnica pomočnice ameriškega sekretarja za izobraževanje oz. mednarodne akademske programe Marianne Craven. Oba sta v svojem  nagovoru izpostavila številne izmenjave med država na področju izobraževanja  ter uspešno sodelovanja na področjih znanstvenih raziskav hkrati pa izpostavila potrebo po nadaljnji krepitvi in nadgraditvi projektov na področju izobraževanja, raziskav, inovacij - tudi v povezavi z gospodarskim sektorjem in investicijami.


Veleposlanik je v nagovoru izpostavil, da slovenski doprinos k ameriški znanosti sega še dlje od 50. let, saj so mnogi znanstveniki slovenskega rodu v veliki prispevali k deležu inovacij in izumov v ZDA in v svetovnem merilu.  Zgodovino in osebne zgodbe teh posameznikov je temeljito raziskal v Clevelandu živeči dr. Edi Gobec; njegova knjiga z naslovom Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji je pred kratkim izšla pri založbi Družina, knjiga pa je bila tekom večera tudi predstavljena in gostom na voljo. Poleg dr. Gobca je bil v ospredju še en v ameriški Slovenec in sicer slikar Gary Bukovnik. Mednarodno priznani umetnik, ki ustvarja predvsem akvarele s cvetličnimi motivi, se je rodil v Clevelandu, več desetletij pa živi in dela v San Franciscu. Njegova dela so bila doslej med drugim razstavljena v Metropolitanskem muzeju in Muzeju sodobne umetnosti v New Yorku, Muzeju Smithsonian v Washingtonu, v Chicagu, San Franciscu, Los Angelesu in drugje.


Med povabljenimi gosti so bili med drugim predstavniki Bele hiše,  predstavniki oddelkov State Deparmenta,  ki delujejo na področjih znanosti in izobraževanja, nekdanji veleposlaniki ZDA v Ljubljani , znanstveni  atašeji držav članic Evropske unije, predstavniki nevladnih organizacij in think tankov, ki delujejo na področjih mednarodnih izmenjav, lokalna slovenska skupnost, predstavniki osrednjih ameriško - slovenskih organizacij, predstavniki Društva za slovenske študije,  uveljavljeni slovenski znanstveniki in raziskovalci v ZDA, člani Nacionalnega društva Fulbright alumnov,  ter številni Američani, ki so  Fulbright izmenjavo preživeli v Sloveniji ter Slovenci, ki so izmenjavo preživeli v ZDA.


Fulbrightov program - poimenovan po senatorju Williamu Fulbrightu - deluje od leta 1946 in velja za enega najprestižnejših programov akademskih izmenjav. Prvi Slovenci so v okviru Fulbrightovega programa v ZDA odšli leta 1965.  V zadnjih 50. letih se je v okviru programa v ZDA izobraževalo skoraj 400 Slovencev, sicer pa je v različnih programih mednarodnih izmenjav, ki jih financirajo ZDA, doslej sodelovalo okoli 900 Slovencev. Prav tako je svojo izmenjavo  financirano iz skladov Fulbright v Sloveniji preživelo več sto ameriških predavateljev, raziskovalcev in drugih strokovnjakov.


Programa na slovenskem veleposlaništvu in sprejema se je udeležilo več kot 10 častnih konzulov Republike Slovenije v ZDA in Mehiki, ki so se naslednji dan udeležili letnega posveta, ki ga prav tako organizira veleposlaništvo RS v ZDA.