Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
27.02.2019  

SAZOR in CCC sta podpisala bilateralni sporazum o izmenjavi repertoarja avtorskih del

New York, 25. 2.2019. Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja (SAZOR) in ameriška organizacija Copyright Clearance Center (CCC) sta podpisala bilateralni sporazum o izmenjavi repertoarja avtorskih del, ki ga organizaciji zastopata. Gre za prvi sporazum med R Slovenijo in ZDA na področju kolektivnega upravljanja književnih avtorskih pravic.

SAZOR na podlagi dovoljenja Urada RS za intelektualno lastnino kolektivno upravlja pravice reproduciranja za književna, znanstvena in publicistična dela. Njihovo delo v praksi pomeni, da za reprodukcijo v okviru zasebnega in drugega lastnega reproduciranja ter za fotokopiranje v šolah zbirajo avtorsko nadomestilo, ki ga zatem delijo imetnikom avtorskih pravic, avtorjem in založbam. 

Sporazum z ameriško organizacijo, ki je med drugim največji za pravice reprodukcije na svetu, je za Slovenijo pomemben kulturni in gospodarski mejnik, saj je ameriški repertoar v globalnem svetu ključnega pomena in slovenskim uporabnikom (izobraževalnemu sistemu, gospodarstvu, farmaciji, zdravstvu itd) omogoča dostop do najširše književne in znanstvene baze na svetu. Sporazum v okviru izmenjave repertoarja določa obseg in časovno dinamiko izmenjave, obenem pa ureja medsebojna razmerja med organizacijama.