Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
23.06.2011  

Sprejem v čast 20. obletnice neodvisnosti Slovenije

Veleposlanik Kirn je uvodoma izpostavil pomembnost dogodkov izpred 20-tih let, ki so bili morda majhen korak za svet, ampak velik za Slovence. Orisal je najpomembnejše uspehe Slovenije in zaključil, da je po dosegi domala vseh mednarodnih političnih ciljev in ob sočasnih odličnih partnerskih odnosih z ZDA, sedaj potrebno poglobiti gospodarsko sodelovanje med državama. Veleposlanik  se je še zahvalil ameriškim Slovencem in prijateljem Slovenije, ki so pripomogli k priznavanju samostojnosti Slovenije v ZDA.

Osrednji gost dogodka, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš, ki skupaj s soprogo na ameriško-kanadski turneji obiskuje slovenske skupnosti, se je v svojem nagovoru ozrl na prehojeno pot Slovenije od samostojnosti naprej. Kot je dejal, dvajset let predstavlja malo let za državo pa dosežki Slovenije, vključno z včlanitvijo v mednarodne organizacije v tem obdobju, dajejo slutiti, da bo njena prihodnost svetla. Ameriškim Slovencem in prijateljem Slovenije se je iskreno zahvalil za zagnano pomoč slovenski državi ob osamosvajanju in kasnejšemu priznanju.

Zbrane je ob pomembnem jubileju nagovoril tudi demokratski senator Tom Harkin iz Iowe, ki je povedal, da smo Slovencci lahko ponosni na dosežke naše mlade države. Ob tej priložnosti je veleposlaniku Kirnu predal resolucijo S.RES.212, ki jo je ameriški Senat dan poprej soglasno sprejel in na tak slovesen način čestital Republiki Sloveniji ob dvajseti obletnici neodvisnosti.

 

Izjemno dobre odnose med Slovenijo in zvezno državo Kolorado pa je potrdila udeležba visokih predstavnikov Nacionalne garde Kolorada. General brigadir Dana Capozzella je zbranim prebrala posebno deklaracijo države Colorado, ki oznanja odlično spoštovanje in sodelovanje med Slovenijo in zvezno državo Kolorado na večih področjih, zlasti pa v skupnem nastopu vojaških sil v Afganistanu.  Ob tem je prenesla tudi osebne čestitke guvernerja Kolorada Johna Hickenlooperja.

 V skladu s tradicijo veleposlaništvo poskuša izkoristiti večje dogodke javne diplomacije tudi za promocijo slovenskega gospodarstva in umetnosti. Tokrat je gostom ponudilo slovenska vina Pullus, ki so bila delno donirana in predstavilo stalno zbirko kristala Steklarne Rogaška.

Ob tej priložnosti je tudi otvorilo fotografsko razstavo »Reke« Jaka Vinška, enega najboljših slovenskih fotografov mlajše generacije, ki trenutno živi in dela v New Yorku. Goste pa je s takti slovenske in ameriške himne ter pestrim instrumentalnim programom navdušil tudi slovenski kitarist Sašo Zver, ki je pravkar z odliko končal študij kitare in mandoline na prestižni  univerzi Berklee v Bostonu.