Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
19.07.2011  

Slovenefest XXX

Veleposlanik je v svojem vzpodbudnem govoru izpostavil uspešno pot, po kateri hodi Slovenija vse od osamosvojitve dalje in ki se letos obeležuje z dvajseto obletnico. »Smo narod, ki je star 1000 let, in država, ki je stara le 20 let. Po teh 20 letih je prišel čas, da se spomnimo vseh pomembnejših dosežkov iz preteklosti. Slovenski jezik je danes eden izmed 23 uradnih jezikov Evropske Unije. Uporablja se tudi v Evropskem parlamentu, instituciji, ki predstavlja kar 500 milijonov Evropejcev. Ponosni smo lahko na te dosežke, v prihodnost pa lahko strmimo s samozavestjo,« je med drugim povedal.

Ob tem dogodku je veleposlanik Kirn v imenu ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije, Samuela Žbogarja, izročil priznanje za zasluge organizaciji SPNJ pri ohranjanju slovenske kulture v ZDA.

Veleposlanik Kirn in predsednik SNPJ Joe Evanish sta priložnost izkoristila tudi za zasaditev lipe, ene izmed mnogih, ki se jih je slovensko veleposlaništvo v ZDA odločilo posaditi.

Tridnevno praznovanje se je zaključilo z izborom Miss SNPJ, tekmovanjem, v katerem se dekleta izbirajo na podlagi njihovih prispevkov organizaciji SPNJ, ki obstaja že 105 let in ima več kot 40,000 članov.