Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
12.12.2017  

Praznovanje Dneva samostojnosti in enotnosti z otvoritvijo razstave Petra Kozlerja in njegovega zemljevida slovenskih dežel

Washington, torek, 5. decembra 2017. Veleposlanik Slovenije v ZDA Stanislav Vidovič je skupaj z obrambnim atašejem polkovnikom Ivom Mikužem, v prostorih veleposlaništva Slovenije v Washingtonu gostil sprejem ob Dnevu samostojnosti in enotnosti. Ob tej priložnosti je bila odprta razstava o življenju in delu pravnika Petra Kozlerja in njegovega zemljevida slovenskih dežel in pokrajin iz sredine 19. stoletja, ki jo je pripravil Muzej Kočevje.

V pozdravnem nagovoru je veleposlanik Vidovič uvodoma poudaril dogodke izpred 27. let, ko se je slovenski narod na plebiscitu državotvorno odločil za samostojnost Republike Slovenije. Poudaril je stoletja dolge napore, ki so pripeljali do tega prelomnega trenutka in ob tem dejal, da je imela ključno vlogo pri tem ravno kultura in slovenska tiskana beseda. Od Trubarja do pomladi narodov tri stoletja kasneje, ko se je z marčevsko revolucijo 1848 v Evropi okrepila tudi naša narodna zavest, se je konkretno utemeljila ideja o slovenski državi t.i. "Združeni Sloveniji". V tem obdobju je nastal tudi znameniti zemljevid Petra Kozlerja z naslovom "Zemljovid slovenskih dežel in pokrajin", prvič izdan leta 1853. Zaradi številnih zapletov in zaplemb s strani avstrijskih oblasti je postal najbolj legendaren simbol Slovenije tistega časa in z leti do danes le še pridobiva na svojem ikonskem statusu. V več kot stoletje in pol obdobju se je ohranilo le nekaj ducat izvirnikov in en izvirnik, iz zbirke Boruta Žuniča, je bil prikazan tudi na razstavi in bo na ogled do februarja 2018.
Dogodka so se udeležili številni gosti iz ameriške administracije, Pentagona, poslovnežev, lokalne slovenske skupnosti in drugi. Med uglednimi gosti in veleposlaniki se je sprejema udeležil tudi bivši senator slovenskega rodu Tom Harkin iz zvezne države Iowa.