Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
11.05.2017  

Dan slovenske hrane v Washingtonu – 10. 5. 2017

Veleposlaništvo RS v Washingtonu je v sodelovanju s projektom Kuhnapato ter Washingtonskimi javnimi šolami (DC Public Schools) izvedel projekt Dan slovenske hrane v Washingtonu. Gre dogodek v okviru programa mednarodnih dni hrane. 10. 5. 2017 je bil s strani županje Washingtona Muriel Bowser proglašen za dan slovenske hrane v vseh washingtonskih javnih šolah.

Veleposlaništvo je k sodelovanju povabilo pobrateno šolo (adoptive school), s katero sodeluje v okviru progama pobratenja (adoption program) in sicer je to OŠ Harriet Tubman.

V sodelovanju z Anko Peljhan iz projekta Kuhnapato  ter kuhinjama, ki skrbita za prehrano v šolah, je bil pripravljen jedilnik, sestavljen iz slovenskih jedi. 


Dan slovenske hrane je Veleposlaništvo obeležilo s slovesnostjo, ki je potekala na OŠ H. Tubman. Učenci 5. razreda, s katerim veleposlaništvo sodeluje, so v uvodu zapeli ameriško in slovensko himno ter prestavili, kaj so se v letošnjem letu naučili o Sloveniji. Navzoče sta nagovorila  tudi veleposlanik dr. Cerar in ravnateljica šole ga. Delbar, je tudi prebrala županjin razglas o Dnevu slovenske hrane. Prikazan je bil tudi video o Sloveniji.

Zmagovalke projekta Kuhnapato, učenke OŠ Šturje pri Ajdovščini (Urška Vidmar, Zala Gruntar, Tanaja Odar, Taša Ličen, ki jih je spremljala mentorica Petra Ušaj), so predstavile Slovenijo in njene kulinarične značilnosti, s poudarkom na Vipavski dolini. Slovesnosti se je udeležila tudi direktorica programa globalnega izobraževanja pri DC Public School Kate Ireland s sodelavkami.

Po zaključku slovesnosti so učenke OŠ Šturje pri Ajdovščini skupaj z učenci 5. razreda, s katerim smo pobrateni, kuhale slovensko hrano, ki so jo v času kosila predstavile in postregle vsem učencem 5. razredov.