Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
05.11.2010  

Ministrica za obrambo Republike Slovenije dr. Ljubica Jelušič na obisku v ZDA

Ministrica za obrambo Republike Slovenije dr. Ljubica Jelušič z delegacijo se je na povabilo sekretarja za obrambo ZDA dr. Roberta Gatesa med 3. in 9. novembrom mudila na uradnem obisku v Združenih državah Amerike.

 

Ministica s sekretarjem Gatesom.

Obisk v ZDA je začela v Norfolku (zvezna država Virginija), kjer je obiskala Zavezniško poveljstvo za preoblikovanje (Allied Command Transformation – ACT), nato pa še Združeno poveljstvo oboroženih sil ZDA (United States Joint Forces Command – USJFCOM).                    

Ministrico je najprej sprejel namestnik poveljnika ACT poljski general Mieczyslaw Bieniek, ki je skupaj s sodelavci predstavil poveljstvo in ključne aktivnosti poveljstva. Del pogovorov se je nanašal tudi na slovenski center odličnosti s področja gorskega vojskovanja, ki bo v prihodnjih letih ena od Natovih zmogljivosti v Evropi. Trenutno v okviru Nata deluje 14 takšnih centrov. Ob ustanovitvi centra odličnosti v Sloveniji ima Slovenska vojska vso strokovno podporo ACT.  

4. in 5. novembra je ministrica z delegacijo obisk v ZDA nadaljevala v Washingtonu, kjer se je v petek na uradnih pogovorih srečala s svojim gostiteljem, sekretarjem za obrambo dr. Robertom Gatesom, ter drugimi visokimi predstavniki ameriškega obrambnega ministrstva. Med obiskom v Washingtonu se je slovenska delegacija sestala tudi z visokimi predstavniki ameriškega zunanjega ministrstva in Sveta za nacionalno varnost. Poleg tega je ministrica ob svojem obisku na slovenskem veleposlaništvu v ZDA otvorila še razstavo o 10. gorski diviziji na Managrtu.

Namen večdnevnega uradnega obiska v ZDA je izmenjava pogledov in stališč glede nadaljnjega razvoja ter krepitve dvostranskega sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju, transformacije Nata, sodelovanja v okviru operacije  ISAF v Afganistanu ter glede možnosti za poglobitev sodelovanja na področju zaščite, reševanja in pomoči.

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je sicer v soboto nadaljevala obisk v ameriški zvezni državi Kolorado. Tam se je z delegacijo v Denverju udeležila vojaške parade v čast vojaškim veteranom in ob 150. obletnici nacionalne garde Kolorada.