Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
01.12.2010  

Poslovilni sprejem za senatorja Voinovicha

Veleposlanik Roman Kirn je 30. novembra, skupaj z veleposlanikoma Hrvaške in Srbije Kolindo Grabar Kitarović in Vladimirjem Petrovićem, gostil poslovilni sprejem za senatorja Georgea Voinovicha.

Senator Voinovich, ki je po materi slovenskega porekla, bo konec leta zaključil več desetletij dolgo politično kariero, v kateri je bil tudi župan Clevelanda in guverner Ohia.

Veleposlanik Kirn se je senatorju Voinovichu zahvalil za njegov neizmeren prispevek v dobro Sloveniji, posebej za prizadevanja za njeno mednarodno priznanje in uveljavitev v evro-atlantskih povezavah, kot je NATO, za krepitev prijateljskih odnosov med Slovenijo in Združenimi državami Amerike ter za skrb za slovensko skupnost v Ohiu in drugje. Izročil mu je zahvalno priznanje Odbora za zunanje zadeve Državnega zbora.

 

 

Senator Voinovich je med drugim poudaril ponos na slovensko poreklo in občudovanje, ki ga goji do domovine prednikov. Izpostavil je dosežke Slovenije v skoraj dvajsetih letih samostojnosti, zlasti članstvo v NATO, uspešni predsedovanji OVSE in Evropski uniji, konstruktivne odnose z ZDA ter prizadevanja za stabilnost in napredek na Balkanu.

Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki diplomatskega zbora, administracije in drugi člani Kongresa, med njimi preostali trije s slovenskimi koreninami: senatorja Tom Harkin in Amy Klobuchar ter kongresnik Jim Oberstar. Zbrane je v imenu senatorjev nagovorila vodja pododbora za Evropo senatorka Jeanne Shaheen.