Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
17.10.2017  

Srečanje predstavnikov Ministrstva za finance in Banke Slovenije z investitorji v slovenske vrednostne papirje

Na Veleposlaništvu RS v Washingtonu je ob robu jesenskega srečanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke potekalo srečanje predstavnikov ministrstva za finance in centralne banke z investitorji v slovenske vrednostne papirje.

Ministrica za finance ga. Mateja Vraničar Erman je uvodoma predstavila najnovejša gospodarska gibanja v Sloveniji. Ocene gospodarskih gibanj v Sloveniji so zelo pozitivne, pričakuje pa se nadaljevanje ugodnih trendov tudi v prihodnje. Posebej razveseljivo je, da poleg močnega izvoza gospodarstvo poganja tudi okrepljena domača potrošnja. 

Slovenija ugodno makroekonomsko okolje izkorišča za izboljšanje javnih financ. Pričakuje se, da bi v letu 2018 ponovno dosegli proračunski presežek. Za potencialne investitorje je pomembno dejstvo tudi, da se je konsolidiral bančni sektor, izpostavljen pa je bil tudi napredek na področju privatizacije in upravljanja s podjetji v državni lasti.

Guverner BS je predstavil položaj v slovenskem bančnem sistemu, predstavniki Ministrstva za finance pa so predstavili tudi makroekonomski položaj v Sloveniji ter najnovejša dogajanja glede upravljanja državnega dolga.  

Srečanja so se udeležili predstavniki ciljno izbranih investicijskih družb, ki so potrdili interes za nadaljnja vlaganja v slovenske vrednostne papirje. Dogovorjeno je bilo, da se bodo z njimi nadaljevali individualni pogovori o nadaljnjem sodelovanju.