Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
15.05.2012  

Dan odprtih vrat na Veleposlaništvu v Washingtonu

Washington, 12. maj 2012 - V soboto, 12. maja so veleposlaništva držav članic Evropske unije ter delegacija Evropske unije v Washingtonu že šesto leto zapored odprli svoja vrata in tako obeležili praznovanje dneva Evrope. Letos se je dogodka prvič udeležilo tudi Veleposlaništvo Republike Hrvaške. Dan odprtih vrat je predstavljal vrhunec v t.i. tednu Evrope v okviru katerega so se v ameriški prestolnici ter drugod po državi odvile številne prireditve.

Več kot dva tisoč obiskovalcev, ki so obiskali Veleposlaništvo Republike Slovenije, je nagovoril veleposlanik Roman Kirn. Veleposlanik je ob tem tudi odprl kiparsko razstavo akademske umetnice Lučke Koščak, ki je bila pred tem na ogled v New Yorku, ter razstavo slovenskega kristala Steklarne Rogaška.

Poleg turistične ponudbe s poudarkom na Mariboru kot evropski prestolnici kulture 2012, so si obiskovalci veleposlaništva lahko ogledali tudi unikatne izdelke čikaške umetnice Dobrile Pintar ter prisluhnili skladbam slovenskih skladateljev v izvedbi pihalnega kvinteta Artvento, ki ga sestavljajo člani orkestra Slovenske filharmonije in Orkestra SNG Opere in baleta Ljubljana.

Obiskovalcem je bila na voljo pokušnja tradicionalnih slovenskih dobrot ter degustacija slovenskega vina različnih proizvajalcev. Ob pokušnji je potekal tudi prikaz izdelave potice in jabolčnega zavitka. Za prispevek in donacijo so poskrbela podjetja Rocky Mountain Potica, ki je prispevalo nekaj odličnih slovenskih potic, Ažman Quality Meats, ki je obiskovalce navdušilo z odličnimi kranjskimi klobasami, ga. Paula Mavec ter podjetje Tri- Wines, Inc., ki med drugim prispevalo bučno olje Kocbek. Na prireditvi se je predstavilo tudi podjetje Flaška. Veliko zanimanja so pritegnili promocijski filmi o Sloveniji ter oblačilo slovenske narodne noše.

S slovensko pesmijo je nastopil 5. razred osnovne šole Ross Elementary School s katerim je veleposlaništvo povezano v okviru projekta Embassy Adoption Program. Najmlajši so v otroškem kotičku prisluhnili branju slovenskih pravljic ali pa reševali kviz o Sloveniji.

Dogodek z naslovom EU Open House je eden najbolj množično obiskanih dogodkov v ameriški prestolnici, ki izjemno krepi prepoznavnost Evropske unije in njenih posameznih držav članic. K uspešni izvedbi prireditve so prispevali vsi slovenski diplomati s partnerji, lokalno zaposleni Slovenci ter številni prostovoljci.