Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
06.08.2009  

Obisk Ministra Žbogarja v Washingtonu

Washington, 29. julija 2009 – Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuel Žbogar se je 28. in 29. julija mudil na prvem delovnem obisku v Združenih državah Amerike. Sestal se je z državno sekretarko ZDA Hillary Clinton, svetovalcem podpredsednika ZDA za nacionalno varnost in predstavniki Sveta za nacionalno varnost. Srečal se je tudi z izbranimi predstavniki senata in predstavniškega doma ter s predstavniki nekaterih 'think-tankov'.

Obisk ministra Žbogarja je bil namenjen krepitvi dvostranskih odnosov in strateškega dialoga med državama, predstavitvi slovenskih zunanjepolitičnih prioritet, sodelovanju v tretjih državah, predvsem v JV Evropi, ter transatlantskim odnosom. Minister Samuel Žbogar je s sogovorniki izmenjal poglede na aktualna mednarodna zunanjepolitična vprašanja in nekatera vprašanja dvostranskega sodelovanja ter sodelovanja na multilateralnem področju.


V pogovoru z državno sekretarko Clintonovo je bilo največ pozornosti namenjene oceni razmer v državah Zahodnega Balkana in njihovemu približevanju evro-atlantskim povezavam. Državna sekretarka je spomnila na obisk Slovenije leta 1999 skupaj s takratnim predsednikom Billom Clintonom ter poudarila pozitivno vlogo Slovenije v regiji. Sogovornika sta govorila tudi o Bosni in Hercegovini ter pomoči tej državi pri sprejemanju potrebnih ustavnih reform. Zavzela sta se za tesno sodelovanje na tem področju.

V zvezi z odnosi med Slovenijo in Hrvaško je slovenska stran predstavila slovenska stališča glede zapleta. Minister Žbogar je ponovil slovensko podporo vključevanju vseh držav Zahodnega Balkana, vključno s Hrvaško, v EU, hkrati pa poudaril potrebo po hitri rešitvi 18 let trajajočega mejnega spora. Državna sekretarka Clintonova je izrazila upanje, da bosta državi našli obojestransko sprejemljivo rešitev, pri čemer bodo ZDA podprle vsak napor, ki bi lahko pripomogel k temu.

Pomembna tema pogovorov sta bila Afganistan in Pakistan, ki je v ospredju zanimanja ZDA. Državna sekretarka se je zahvalila za prispevek in sodelovanje RS v Afganistanu tako na vojaškem kot civilnem področju. Poudarjen je bil pomen razvojne pomoči, ki ji nova administracija ZDA namenja veliko pozornosti, saj je ključna za gospodarski in družbeni napredek držav.

Minister Samuel Žbogar in državna sekretarka Hillary Clinton sta po pogovoru podpisala protokola o izmenjavi ratifikacijskih listin sporazumov o medsebojni pravni pomoči in izročitvah.