Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
02.11.2009  

Globalni simpozij miroljubnih držav

Washington, 1. novembra 2009 - Fulbright center in Zavezništvo za izgradnjo miru (Alliance for Peacebuilding) sta v nedeljo, 1. novembra, v Washingtonu organizirala slovesno podelitev plaket 18 najbolj miroljubnim državam na svetu. Izbor so naredili na podlagi poročila Inštituta za ekonomijo in mir (Institut for Economics and Peace), v katerem se je Slovenija na podlagi Globalnega indeksa miru (GPI-Global Peace Index) med 144 državami uvrstila na odlično deveto mesto. Da bi zagotovili uravnoteženo geografsko zastopanost, so izbrali po dve najvišje uvrščeni državi iz devetih svetovnih regij. Poleg Slovenije se je iz regije Srednje in Vzhodne Evrope ter Srednje Azije v skupino najmiroljubnejših držav uvrstila tudi Češka. Ostale regije so zastopale Japonska, Južna Koreja, Katar, Oman, Kanada, Kostarika, Nova Zelandija, Avstralija, Singapur Vietnam, Čile, Urugvaj, Bocvana, Malavi, Danska in Norveška.


Plaketo je na slovesnosti v imenu Republike Slovenije iz rok ustanoviteljice Fulbright centra ge. Harriete Fulbright in ustanovitelja Zavezništva za izgradnjo miru g. Charlesa Dambacha prevzel slovenski veleposlanik v Washingtonu g. Roman Kirn. Goste je nagovorila tudi nekdanja predsednica novozelandske vlade in trenutna administratorka Razvojnega programa OZN (UNDP) ga. Helen Clark.

Slovesnost je bila hkrati tudi uvodni dogodek v dvodnevni simpozij, na katerem so delegati iz omenjenih 18 držav razpravljali in interpretirali kazalce, ki vplivajo na stopnjo miru in blagostanja v posamezni državi. Namen organizatorjev simpozija je bilo opredeliti vzroke za različne stopnje miru in blaginje, poiskati odgovor na vprašanje, zakaj ti dejavniki različno vplivajo ter identificirati pozitivne vzorce, ki bi se jih dalo prenesti na države z nižjim indeksom miru. Za namen simpozija je na podlagi omenjenega poročila Inštituta za ekonomijo in mir za sodelujočih 18 držav skupina strokovnjakov z George Mason univerze pripravila poglobljeno sociološko študijo, na podlagi katere je potekala razprava z delegati. Poročilo bodo ustrezno dopolnili z ugotovitvami in interpretacijo udeležencev simpozija. Vsako državo sta zastopala po dva delegata; predstavnik vladnega sektorja in predstavnik nevladnega/zasebnega sektorja. Slovenijo sta na simpoziju zastopala veleposlanik Roman Kirn in nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek. Za Slovenijo so v tej študiji ugotovili, da zagovarja mirno reševanje sporov in sodeluje v programih izobraževanja o pravicah otrok, spoštuje dobrobit državljanov in ohranja mir v domovini z državno blaginjo, spoštuje pravice manjšin, ki jim daje glas v parlamentu, ter ima uveljavljeno institucijo varuha človekovih pravic za boljšo zaščito pravic in svoboščin. Študija navaja slovensko zgodovino od časov Karantanije in omenja, da si jo je Thomas Jefferson vzel za zgled demokratične države. Navaja tudi različne domače in mednarodne projekte Slovenije, med drugim program za rehabilitacijo palestinskih otrok, žrtev pehotnih min, ki ga je sprožil predsednik Danilo Turk in druge. Na simpoziju sta prisotne nagovorila podpredsednik International Crisis Group g. Mark Schneider in ustanovitelj Inštituta za ekonomijo in mir g. Steve Killelea. Preko pisma je udeležence pozdravil in jim čestital tudi nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter.


Simpozij, ki preučuje najbolj miroljubne države, je bil prvi te vrste; saj se ponavadi posveča večjo pozornost državam z nizko stopnjo blaginje in miru. Rezultati študije in zaključki simpozija bodo objavljeni v končnem poročilu, v katerem bo vsaka od 18 držav imela svoje poglavje. O najmiroljubnejših državah bo pripravljen tudi poseben dokumentarni film.