Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
13.12.2018  

Minister dr. Cerar prvi dan obiska v Washingtonu obiskal ameriški Kongres 

Washington, 13. december 2018 - Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je prvi dan obiska v Washingtonu mudil v Kongresu Združenih držav Amerike, kjer je opravil pogovor s senatorko Amy Klobuchar iz Minnesote ter se srečal tudi z nekaterimi drugi člani ameriškega Senata.

Minister dr. Cerar je senatorki Klobuchar čestital za novi šestletni mandat, ki ga je osvojila na volitvah 6. novembra. Kot edini članici Senata s slovenskim poreklom se ji je zahvalil za kontinuirano podporo, ki jo izkazuje domovini svojih prednikov v Združenih državah Amerike. Njena pomoč je bila od vedno posebej dragocena tudi na področju delovanja ITF Ustanove za človekovo varnost, pri čemer je senatorka zagotovila, da se bo njena podpora nadaljevala tudi v prihodnje. Minister je senatorko povabil, da čim prej ponovno obišče Slovenijo.

Minister in senatorka sta izmenjala poglede na sodelovanje med državama, ki sta ga ocenila kot tesno in uspešno ter se zavzela za njegovo nadaljnjo krepitev tako na področju političnega dialoga kot gospodarskih odnosov. Prav tako sta se strinjala o nadaljnjem pomenu močnega transatlantskega partnerstva.

Obravnavala sta možnosti za nadgradnjo slovensko-ameriškega sodelovanja tudi na parlamentarni ravni, še posebej načrte za ustanovitev skupine prijateljstva s Slovenijo v ameriškem Kongresu.

Med obiskom na Kapitolskem griču se je minister dr. Cerar na kratko srečal tudi s senatorko Tino Smith iz Minnesote, senatorko Debbie Stabenow iz Michigana in senatorjem Bobom Caseyjem iz Pensilvanije.