Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
17.12.2018  

Minister dr. Cerar sklenil obisk v Washingtonu s pogovoroma pri državnemu sekretarju Pompeu in svetovalcu za nacionalno varnost Boltonu

Washington, 14. december 2018 – Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je drugi dan obiska v ameriški prestolnici srečal s svojim gostiteljem, državnim sekretarjem Michaelom Pompeom, ter svetovalcem ameriškega predsednika za nacionalno varnost Johnom Boltonom.
 
Minister dr. Cerar in sekretar Pompeo sta pregledala stanje dvostranskih odnosov med Slovenijo in Združenimi državami ter se strinjala, da so le-ti dobro razviti na vseh ključnih področjih skupnega interesa. Med državama obstaja redni politični dialog, krepi se gospodarsko sodelovanje, zelo uspešno je obrambno in vojaško sodelovanje, prebivalce obeh držav pa povezujejo močne medosebne in kulturne vezi. Soglašala sta, da je potrebno odnose utrjevati še naprej, k temu pa pomembno prispevajo tudi obiski na političnih ravneh. 
 
Izmenjala sta poglede glede razmer na Zahodnem Balkanu. Slovenija in ZDA vodita kontinuirano izmenjavo mnenj o položaju v regiji ter močno podpirata njeno evropsko in evroatlantsko prihodnost.  Minister dr. Cerar je ob tem izpostavil arbitražo in pomen implementacije arbitražne razsodbe med Slovenijo in Hrvaško. Poudaril je, da Slovenija vztraja, da morajo vse države spoštovati načelo vladavine prava, saj edino na ta način lahko rešujejo medsebojna odprta vprašanja v regiji. Sekretarja Pompea je prosil, da premisli o stališčih ZDA v zvezi s tem. Izpostavil je, da bi Slovenija želela, da ZDA na načelni ravni opozarjajo, da je izvajanje mednarodnih pogodb in odločb mednarodnih sodišč nujno potrebno.

Ministra sta se dotaknila aktualnih vprašanj transatlantskega sodelovanja, s poudarkom na zvezi NATO. Aprila bo v Washingtonu potekala slovesnost ob 70. obletnici podpisa Severnoatlantske pogodbe, Slovenija pa bo nekaj dni pred tem obeležila 15. obletnico članstva v Zavezništvu. Izpostavila sta pomen enotnosti in solidarnosti med članicami, ki se izkazuje tudi pri delitvi bremen ter soočanju z aktualnimi varnostnimi izzivi.

Sogovornika sta spregovorila o Vrhu Pobude treh morij, ki bo prihodnje leto potekal v Sloveniji. Na koncu sta se dotaknila še nekaterih drugih aktualnih vprašanj. Minister dr. Cerar se je zahvalil za ameriški prispevek za delovanje Ustanove za človekovo varnost ITF in izrazil pričakovanje, da se bo sodelovanje na področju razminiranja nadaljevalo.

Minister dr. Cerar se je v okviru obiska vpisal v knjigo gostov State Departmenta.

Tudi v pogovoru s svetovalcem predsednika ZDA za nacionalno varnost Johnom Boltonom je bila izražena skupna ocena o dobrih odnosih in uspešnem sodelovanju med državama. Minister dr. Cerar je prenesel pričakovanje, da bo v prihodnjem obdobju prišlo do še več obiskov na visokih ravneh, pri čemer bi v Sloveniji želeli pozdraviti tudi predsednika ZDA Donalda Trumpa in prvo damo Melanio Trump. 

Ameriško stran je posebej zanimal slovenski pogled na aktualno dogajanje na Zahodnem Balkanu. Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med EU in ZDA v regiji izjemno pomembno ter da sta evropska in evroatlantska perspektiva regije ključni pri zagotavljanju njenega napredka, varnosti in stabilnosti.  Soglašala sta, da je potrebno posvetiti pozornost urejanju razmer na Zahodnem Balkanu, pri čemer je ključnega pomena celovit dogovor o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom.