Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
12.03.2010  

State Department: Raven spoštovanja človekovih pravic v Sloveniji na visoki ravni

Ljubljana, 12. marca 2010 – Ameriški State Department je v četrtek, 11. marca 2010, objavil svoje redno letno poročilo o človekovih pravicah po posameznih državah za leto 2009. Glede Slovenije poročilo ocenjuje, da je raven spoštovanja človekovih pravic večinoma pozitivna.

Poročilo je skrbno povzelo vse elemente, ki našo državo opredeljujejo kot sodobno, demokratično državo z visoko stopnjo zaščite človekovih pravic. Ameriški State Department je v poročilo vključil tudi vrsto aktivnosti Vlade Republike Slovenije za reševanje posameznih vprašanj, med drugim zlasti na področju trgovine z ljudmi, svobode medijev, položaja romske skupnosti in državljanov nekdanje Jugoslavije, ki si niso uredili statusa.

V poročilu so omenjena nekatera področja, kjer so potrebne dodatne izboljšave, med drugim na področju sodnih zaostankov, korupcije, nasilja nad ženskami in otroci in zlasti pravic delavcev migrantov.

Podobno kot druga mednarodna poročila je tudi poročilo State Departmenta o človekovih pravicah prispevek k nadaljnjim prizadevanjem za izboljšanje varovanja in spodbujanja človekovih pravic po svetu.