Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
08.02.2021  

Prešernov dan na slovenskem veleposlaništvu v DC z razstavo avtorja Brnija Lavrishe: NA VITRO CESTI / PO OVINKIH

Kljub temu, da nam pandemija COVID še vedno povzroča precej nevšečnosti se ob kulturnem dnevu Slovenije, znanem tudi kot Prešernovem dnevu 8. februarja, s ponosom predstavljamo z razstavo slik ameriškega umetnika slovenskega rodu Brnija Lavrishe.

Brni Lavrisha je od leta 1977svoja dela razstavljal na številnih razstavah, tako v naravi kot v različnih galerijah, vključno v Clevelandskem muzeju umetnosti. Njegova dela na pričujoči razstavi "Po ovinkih" ali "On the Winding Road" so kombinacija oblik in obrisov narisanih v različnih medijih, vključno z akrilno barvo, olji, pasteli in indijskim črnilom. Umetnik pravi, da smo zasipani z vizualnimi podobami in lahko zadržimo le drobce te mase. Zato je ustvaril duhovne kombinacije, včasih z uporabo krožnih oblik in zunanjega obrobja ali oblik, ki temeljijo na barvnih pasovih, kot so mavrični drobci. Te oblike, barve in črte se pri ustvarjanju razkrijejo, da vplivajo na sporočilo, tako kot so najdeni predmeti, ki ponovno uporabi za njegove skulpture.

Larviša pravi, da mu je lažje upodabljati svoja čustva na sliki ali skulpturi, kot pa jih zapisati z besedami. Pravi, da ima srečo, ker živi v bližini gozda in vode, ki so glavni vir navdiha za njegova dela. Najden predmet lahko po njegovem dobi še eno priložnost, da postane koristen in smiseln v umetniškem delu namesto, da bi romal v smeti ali povzročal onesnaženje.

Veleposlaništvo Slovenije v Washingtonu vas poleg ogledov nekaj njegovih slik na tej strani vabi tudi na fizičen obisk. Ker so zaradi pandemije druženja v zaprtih prostorih omejena, bodo obiski omejeni na eno osebo ali družino do štirih oseb in v skladu s strogimi smernicami Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni. Za dodatne informacije se nam pišite na: sloembassy.washington[at]gov.si