Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
09.06.2010  

Razstava ˝Beyond˝ Michael Bensona

29. maja 2010 se je v National Air and Space Museum v Washingtonu odprla razstava ˝Na drugi strani: Vizija našega sončnega sistema˝ (Beyond: Visions of Our Solar System)  Michael Bensona.

 

Razstava ˝Beyond˝ obeležuje petdeseto obletnico planetarnih fotografij; obdobje od prvih posnetkov zemeljske orbite leta 1959, ki jih je opravil Explorer 6 do danes. Razstava Michael Bensona zajema celotno zgodovino planetarnih fotografij ter predstavlja največjo zbirko fotografij sončnega sistema kdajkoli razstavljenih v muzeju, vključujoč fotografije vseh planetov, mnogo lun, asteroidov ter Sonca.

Razstava je rezultat Bensonovega raziskovanja arhivov NASE, Evropske vesoljske agencije ter ostalih virov. Avtor razstave je časovno razvrstil in združil fotografije v smiselnem zaporedju planetov in lun. Razstavljene fotografije zajemajo objekti iz celotnega osončja.

 

Vrhunec razstave predstavljajo fotografije skrivnostne puščavske pokrajine Marsa; fotografije zamrznjene ravnine in spiralnih grebenov Jupitrove lune Evropa, fotografije kraterjev, vulkanov in izbruhov lave na Veneri, panoramske fotografije Saturna in njegovih obročev ter fotografije Zemlje in Lune.

Obiskovalci razstave lahko varno opravijo potovanje po izredno vroči in nenavadno topografsko oblikovani ravnini Venere ter po soteski v velikosti Združenih držav, ki se nahaja na Marsu.

 

Mnogo razstavljenih fotografij še ni bilo nikoli objavljenih v javnosti, v razstavo pa so vključene tudi fotografije nedavne vesoljske odprave.

Razstavo, med drugimi, podpira tudi Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu.