Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
13.07.2010  

Minister Žbogar v New Yorku z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-Moonom

New York, 12. julija 2010 - Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je 12. julija 2010 v New Yorku srečal z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-Moonom. Glavna tema pogovor so bile razmere na Zahodnem Balkanu, še posebej v Makedoniji, Bosni in Hercegovini ter na Kosovu. Minister Žbogar je poudaril pomembnost naslednjih mesecev za prihodnost vseh treh držav ter pri tem pozdravil vlogo OZN v regiji. ' Zaveza EU do Zahodnega Balkana ter prihodnost držav regije v evropski družini ostaja ključnega pomena in imperativ za sedemindvajseterico', je dejal minister Žbogar.

Sogovornika sta spomnila tudi na petnajsto obletnico genocida v Srebrenici, ki služi kot opomin na napake mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini ter izpostavila potrebo po sodelovanju celotne mednarodne skupnosti pri iskanju rešitev za zagotovitev trajnega miru in stabilnosti v državi in njeni širši okolici.

Minister Žbogar in generalni sekretar Ban sta v pogovoru pozornost namenila tudi pripravam na septembrski vrh o izpolnjevanju razvojnih ciljev tisočletja, ki bo potekal neposredno pred začetkom splošne razprave 65. zasedanja Generalne skupščine OZN pod pokroviteljstvom generalnega sekretarja OZN.

Spregovorila sta tudi o drugih aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih in se v zvezi reševanja razmer na Bližnjem vzhodu, posebej v povezavi z izraelskim napadom na konvoj ladij s humanitarno pomočjo namenjeno Gazi, zavzela za čimprejšnjo izvedbo kredibilne in transparentne mednarodne preiskave.

Minister Žbogar in generalni sekretar Ban sta pozvala k nadaljevanju dobrega medsebojnega sodelovanja med EU in OZN tudi v prihodnje. EU predstavlja enega najpomembnejših partnerjev OZN na številnih področjih skupnega delovanja.

Dotaknila sta se vprašanja delovanja skupine G20 ter vloge generalnega sekretarja OZN v njej, ob zaključku pa izpostavila še vprašanje podnebnih sprememb. Minister Žbogar je pri tem poudaril slovensko zavezanost k iskanju učinkovitih rešitev za omenjena vprašanja na prihajajočem zasedanju pogodbenih konvencije OZN o podnebnih spremembah, ki bo potekalo konec leta v Mehiki ter generalnega sekretarja OZN seznanil s slovenskimi napori v okviru delovanja 'Zelene skupine' (Green group) šestih enako mislečih majhnih držav, katere pobudnica je Slovenija.

Minister Žbogar se je v okviru svojega obiska v New Yorku srečal tudi s podsekretarjema OZN za politične zadeve ter mirovne operacije Lynnom Pascojem in Alainom Le Royem.