Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
14.07.2010  

Srečanje ministra Žbogarja z državno sekretarko Clinton

 

Zunanji Minister Samuel Žbogar se je 14.julija 2010 v Washingtonu srečal z državno sekretarko Hillary Clinton. Osrednja tema pogovorov je bila namenjena razmeram na Zahodnem Balkanu, še posebej v BiH, Makedoniji in na Kosovu. Državna sekretarka se je Sloveniji zahvalila za pozitivno vlogo pri reševanju odprtih vprašanj v regiji, ki temelji na iskrenih in nepristranskih naporih za pomoč državam na poti v evroatlantske povezave. Glede možnega napredka pri sprejemanju ustavnih reform v BiH sta se sogovornika strinjala, da le te pred oktobrskimi volitvami niso verjetne, da pa je potrebno čim prej pričeti z oblikovanjem predlogov možnih rešitev na strokovnih ravneh. Prav tako sta se strinjala, da je napočil čas za rešitev vprašanja imena Makedonije, ki je edina ovira za njen vstop v NATO in za začetek pristopnih pogajanj z EU. Tako Slovenija kot ZDA bosta storili vse kar je v njuni moči, da Makedoniji in Grčiji pomagata pri rešitvi tega vprašanja. Ministra sta poleg omenjenega izmenjala stališča glede nadaljnjih korakov po objavi svetovalnega mnenja ICJ o vprašanju Kosova.

Državna sekretarka Clinton je izrazila čestitke Sloveniji za uspešno izvedbo referenduma o arbitražnem sporazumu.

Med ostalimi temami sta se ministra pogovarjala o razmerah v Gazi in slovenskem sodelovanju v Afganistanu, kjer je Clintonova izrazila zahvala Sloveniji po prevzemu OMLT. Minister Žbogar je predstavil slovenske aktivnosti na področju razvojnega sodelovanja, kakor tudi delovanje Green Group, skupine šestih držav, ki si prizadeva prevzeti aktivnejšo vlogo na področju klimatskih sprememb. V tem kontekstu sta se z državno sekretarko dogovorila o tesnejšem sodelovanju med Slovenijo in ZDA na projektih, ki so povezani z zagotavljanjem dostopa do pitne vode.

Ob koncu razgovora je minister Žbogar prenesel slovensko soglasje k napotitvi novega ameriškega veleposlanika v Slovenijo ter državno sekretarko povabil na obisk v našo državo.

V času dvodnevnega obiska se je minister srečal tudi s senatorji Amy Klobuchar, Georgom Voinovichem in Jeanne Shaheen, predstavniki State Departmenta, Pentagona in Sveta za nacionalno varnost ter predstavniki ključnih think tankov. Minister je imel na Centru za transatlantske odnose univerze Johns Hopkins tudi predavanja z naslovom »Balkan na razpotju – čas za napredek evroatlantske agende«.

Pred obiskom v Washingtonu se je Minister Žbogar v New Yorku srečal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Moonom.