Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
01.01.2008  

Slovenija prevzela predsedovanje EU

Slovenija je 1. januarja 2008 prevzela predsedovanje Evropski Uniji kot prva izmed novih članic.

Predsedovanje Uniji 500 milijonov prebivalcev je še eden v vrsti uspehov naše mlade države, potem ko je Slovenija 21. decembra 2007 vstopila v Schengensko območje in 1. januarja 2007 prevzela Evro.

Predsedovanje EU je za Slovenijo priložnost, da dokaže svojo sposobnost za prevzem dela odgovornosti za stabilnost in razvoj evropskega kontinenta, pa tudi širše mednarodne skupnosti.

Po besedah ministra za zunanje zadeve dr. Dimitrija Rupla, je dejstvo, da Slovenija prevzema predsedovanje EU kot novinka iz nedavnih širitev Unije, za našo državo velika čast, odgovornost in izziv. "Za Slovenijo je to zgodovinski projekt," je dejal minister dr. Rupel in dodal, da je cilj slovenskega predsedovanja prispevati k ustvarjanju sinergij v Evropi. "Naš moto je Si.nergija za Evropo, pri čemer SI predstavlja mednarodno kodo za Slovenijo."

Pomočnik ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice Daniel Fried je dejal, da se bo morala Slovenija med predsedovanjem soočiti z pomembnimi in težkimi izzivi. Izrazil je zadovoljstvo, da Slovenija Uniji predseduje ravno v času, ko bo eden najpomembnejših izzivov predstavljalo določanje končnega statusa Kosova - teme za katero je po njegovih beseda Slovenija najbolje pripravljena. Meni namreč, da Slovenija pozna stanje na terenu, ključne igralce, kulturo in problematiko. "Ne morem pomisliti na bolj primerno predsedujočo državo v tem kritičnem času kot je Slovenija," je dejal Fried.

Poleg Zahodnega Balkana bodo prioritete slovenskega predsedovanja še okolje, podnebne spremembe in lizbonska strategija.

Med predsedovanjem Slovenije EU je predvideno srečanje med EU in ZDA na najvišji ravni, in sicer ob koncu predsedovanja, ko naj bi Slovenijo obiskal ameriški predsednik George Bush.