Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
03.12.2020  

Slovenija se je pridružila znanstveno-izobraževalnemu programu GLOBE s podporo NASA

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in ameriška veleposlanica Lynda Blanchard sta 3. decembra 2020 podpisali dogovor o pridružitvi Slovenije programu GLOBE in povabili novo generacijo učencev, da se pridruži uspešni mednarodni skupnosti ljubiteljskih znanstvenikov v programu GLOBE. Zaradi epidemije covida-19 je slovesnost potekala virtualno, ministrici Kustec in veleposlanici Blanchard so se na daljavo pridružili Jonathan Moore, vršilec dolžnosti pomočnika državnega sekretarja za oceane, okolje in znanost, Allison Leidner, programska vodja pri ameriški vesoljski agenciji NASA, in dr. Tony Murphy iz Urada za izvajanje GLOBE (GIO), ki upravlja in izvaja ta program v več kot 120 državah po svetu.

Veleposlanica Blanchard je toplo pozdravila Slovenijo v programu. »Medtem ko neutrudno nadaljujemo globalni boj proti covidu-19, se vsakodnevno zavedamo neizmerne vrednosti znanstvenih raziskav in sodelovanja. Zdaj je najboljši čas za nadaljevanje krepitve naših tesnih znanstvenih vezi in dobrodošlico Sloveniji v tej cvetoči globalni skupnosti. Ta program bo razširil naše sodelovanje na najmlajše znanstvenike v naših skupnostih in obogatil učno izkušnjo vsakega učenca z zavedanjem, da so del večje, bolj povezane globalne skupnosti.«
 
Program Globalno učenje in opazovanje za dobrobit okolja (GLOBE) je dinamičen znanstveno-izobraževalni program, ki ga podpira NASA s pomočjo Nacionalne znanstvene fundacije (NSF), Nacionalne administracije za oceane in atmosfero (NOAA) in ameriškega State Departmenta. V okviru programa ljubiteljski znanstveniki in učenci od vrtca do univerze pomagajo znanstvenikom zbirati podatke za boljše razumevanje okolja.
 
Ministrica Kustec se je zahvalila Veleposlaništvu ZDA in NASA za vse napore, vložene od leta 2017 za pridružitev Slovenije programu GLOBE. »V veliko veselje nam je, da se bodo slovenski šolarji, mladostniki in študentje lahko pridružili svojim vrstnikom v 120 državah sveta, zbirali podatke in, upajmo, tako pomagali reševati pereče okoljske tematike. S pridružitvijo programu GLOBE krepimo pomembne vrednote: radovednost, okoljsko ozaveščenost in približujemo znanost. Kar pa je najpomembneje, krepimo vrednoto sodelovanja. Dajemo možnost za spletanje novih sodelovanj med mladimi in poglabljamo tesno znanstveno sodelovanje med državama,« je poudarila ministrica Kustec.
 
Doslej je v programu GLOBE sodelovalo več deset tisoč učiteljev po vsem svetu, ki so krepili veščine učencev na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM), povečevali okoljsko ozaveščenost ter spodbujali regionalne in mednarodne povezave s praktičnimi in interdisciplinarnimi dejavnostmi, s katerimi zbirajo in delijo znanstvene podatke. Učenci, ki so sodelovali v programu GLOBE, so od leta 1995 prispevali več kot 190 milijonov meritev v bazo podatkov GLOBE za uporabo v raziskovalnih znanstvenih projektih.
 
»NASA je izjemno zadovoljna, da lahko pozdravi Slovenijo v mednarodnem znanstveno-raziskovalnem programu GLOBE, ki povezuje učence, učitelje in znanstvenike. GLOBE že 25 let spodbuja poučevanje in učenje o znanosti, vodilno vlogo v skrbi za okolje in znanstvena odkritja. Veselimo se, da se bodo slovenski učenci, učitelji, znanstveniki in ljubiteljski znanstveniki pridružili članom programa GLOBE v več kot 120 državah in našim skupnim prizadevanjem za raziskovanje, razumevanje in ohranjanje našega planeta,« je povedala dr. Allison Leidner, programska vodja za GLOBE pri Nasinem Oddelku za znanost o Zemlji.
 
V Sloveniji bo program upravljalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, za izvajanje pa bo skrbel Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD). Šole, ki se zanimajo za sodelovanje v programu GLOBE, naj se obrnejo neposredno na CŠOD. NASA, ki je v ZDA vodilna agencija za program GLOBE, je odgovorna za upravljanje Urada za izvajanje GLOBE (GIO) ter podatkovne in informacijske sisteme, ki podpirajo uresničevanja programa po vsem svetu. Za več informacij o programu GLOBE obiščite www.globe.gov, vprašanja za Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa pošljite na smeu.mizs(at)gov.si.