Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
04.02.2012  

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu pristopilo k zelenemu partnerstvu

V torek, 31.1.2012, se je več kot 40 veleposlaništev in mednarodnih organizacij v ameriški prestolnici, Washington, District of Columbia, zavezalo k “ozelenitvi” mesta, ki jih gosti. Pobudo za podpis zelenega partnerstva je pripravil ameriški State department v sklopu svojega programa Greening Embassy Forum. Obljubo je v imenu Veleposlaništva Republike Slovenije podpisal veleposlanik Roman Kirn.

Podpisnice obljube so se zavezale, da bodo zasledovale trajnostne iniciative na področju transporta, upravljanja stavb in varčevanja z energijo, varčevanja vode, zmanjšanja odpadkov, ekoloških nakupov, načina dela, izobraževanja in vpliva na skupnost ter o njih poročale in ustrezno ukrepale. Nizozemsko veleposlaništvo, ki je dogodek gostilo, je hkrati oznanilo, da je njihovo veleposlaništvo pridobilo srebrni standard LEED (Leedership in Energy and Environment Design). To je po finskem že drugo veleposlaništvo evropske unije v Washingtonu, ki je ta okoljski standard pridobilo, v naslednjih letih pa se pričakuje, da se bodo njima pridružila še druga.

District of Columbia sodi med 10 najbolj zelenih mest v ZDA, gosti pa več kot 175 veleposlaništev in številne mednarodne organizacije. Župan mesta Vincent Gray je pozdravil skupno akcijo in izrazil prepričanje, da bo sodelovanje med mednarodno skupnostjo in mestom prineslo resnične koristi in izboljšalo kvaliteto življenja vsem prebivalcev mesta . Obljuba predstavlja nov in izviren model za ozelenitev mednarodnih prestolnic, ki lahko razširi prednosti trajnostnih praks po celem svetu.

Patrick Kennedy, podsekretar za upravljanje pri State departmentu je dodal, da omenjena obljuba povezuje  prizadevanja naših organizacij in lokalne skupnosti. Dodal je, da poleg tega, da v mestu delamo, puščamo tudi vplive in posledice. S skupnim sodelovanjem doprinašamo lokalni skupnosti od katere tudi veliko dobimo.
Veleposlanica Nizozemske je zaključila, da se nobena država in nobena ambasada ne more sama spopasti z izzivi klimatskih sprememb, energije in ekonomije in dodala, da drug drugega potrebujemo.