Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
16.02.2012  

Afganistan - pot naprej

Veleposlaništvo RS v Washingtonu je 15. februarja 2012 v sodelovanju z International Relief&Development (IRD) organiziralo razpravo z naslovom Afganistan: pot naprej. Razprava je bila organizirana v prostorih veleposlaništva kot uvodni dogodek v odprtje fotografske razstave Afganistan: neobičajna življenja, slovenske fotografinje Mance Juvan.

Kot govorniki so na razpravi sodelovali veleposlanica za globalna ženska vprašanja v State Departmentu Melanne Verveer, afganistanski veleposlanik v ZDA Eklil Hakimi ter namestnik pomočnika administratorja za Afganistan in Pakistan v ameriški agenciji za mednarodno razvojno sodelovanje (USAID) Larry Sampler. Tema razprave je bila osredotočena na civilne napore mednarodne skupnosti v Afganistanu. Dogodka se je udeležilo več kot 100 predstavnikov administracije, kongresa, diplomatskega zbora, NVO in think tankov.

Na začetku je udeležence nagovoril veleposlanik Roman Kirn, ki je na kratko predstavil slovenske razvojne aktivnosti in prioritete, s poudarkom na afganistanskih programih, tudi v okviru EU. Aktivnosti IRD ter sodelovanje s Slovenijo je predstavil predsednik in ustanovitelj IRD dr. Arthur Keys.

Razpravo je povezovala predsednica Bližnjevzhodnega instituta (Middle East Institute) in nekdanja veleposlanica Wendy Chamberlin, ki je usmerila goste usmerila, da so govorili o vprašanjih, kot so: preprečevanje varnostne praznine, do katere lahko pride v Afganistanu po tranziciji konec leta 2014, ohranjanje učinkovitosti in stabilnosti afganistanske vlade, ohranjanje že doseženih pravic afganistanskih žensk in otrok.

Tako veleposlanica Verveer kot veleposlanik Hakimi in gospod Sampler so si bili enotni, da je vloga žensk v Afganistanu ključna za vzpostavitev in ohranjanje dolgoročnega miru. Verveer, ki se je med drugim zahvalila za prispevek Slovenije v ISAF ter sodelovanje v OMLT z Nacionalno gardo Kolorada, je prepričana, da afganistanske ženske niso več pripravljene na odvzem pridobljenih pravic in ne bodo pristale na vrnitev razmer, ki so vladale v času talibanske vlade. Če bi bile ženske bolj sistematično vključene v pogajanja, pripravo strategij in reform že od vsega začetka, bi bilo doseženega bistveno več napredka.

Veleposlanik Hakimi je poudaril, da talibani danes niso več to, kar so bili pred 10 leti. Eden od ministrov nekdanje talibanske vlade je celo odprl šolo za deklice. To je dober znak za pogajanja. Afganistanska vlada ceni vlogo žensk in njihova prizadevanja, zato jih vključuje na vse politične in strateške aktivnosti, tudi na nacionalni ravni.

Sampler je predstavil zelo optimistično sliko razvoja dogodkov v Afganistanu v zadnjih desetih letih. Blaginja in kakovost življenja sta se bistveno izboljšali, kar zaznavajo tudi Afganistanci sami: dvignil se jim je osebni dohodek (BDP na prebivalca se je v 10 letih zvišal z 200 na 500 USD), zvišala se je pričakovana življenjska doba, znižala se je umrljivost mater ob porodih, zvišalo se je število vpisa otrok (predvsem deklic) v šole.

Po končani razpravi je veleposlanik Kirn predstavil slovensko fotografinjo Manco Juvan, ki je fotografije iz serije Afganistan: neobičajna življenja posnela v Afganistanu med leti 2003 in 2009. Juvan je svojo kratko predstavitev razstave zaključila z mislijo, da fotografije dokazujejo, da so si vsi ljudje po svetu enaki: vsi se borijo za dostojanstvo in preživetje. Udeleženci dogodka so lahko nato o fotografijah razpravljali osebno z avtorico, ki je ob tej priložnosti podpisovala in delila angleški prevod monografije Afghanistan: Unordinary Lives.