Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
26.03.2012  

Koncert ob 20. obletnici priznanja Slovenije s strani ZDA

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je 23. marca 2012 s koncertom Zagrebškega kvarteta saksofonov obeležilo 20. obletnico priznanja samostojne Slovenije s strani Združenih držav Amerike. Dogodek je potekal v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Hrvaške v Washingtonu, ki so jo Združene države Amerike skupaj z Bosno in Hercegovino ter Slovenijo priznale 7. aprila 1992.

Več kot sto gostov sta z uvodnimi besedami nagovorila slovenski veleposlanik Roman Kirn ter hrvaški odpravnik poslov Vice Skračić. Ansambel je ob priložnosti izvedel dela slovenskega skladatelja Milka Lazarja, hrvaškega skladatelja Borisa Papandopuloja ter priredbe skladb ameriških skladateljev Cola Porterja, Mattyja Malnecka, Edwarda Heymana ter Jeroma Kerna. V okviru dogodka sta veleposlaništvi predstavili tudi svojo turistično ponudbo ter pripravili skromno pogostitev s slovenskimi in hrvaškimi jedmi ter pokušnjo vin proizvajalcev iz obeh držav.

Zagrebški kvartet saksofonov deluje v enakem sestavu že od leta 1989. V njem igrajo Matjaž Drevenšek, profesor saksofona na ljubljanski Akademiji za glasbo ter profesorji na zagrebški glasbeni akademiji Dragan Sremec, Goran Merčep in Saša Nestorović. Ansambel je koncertiral že po celotni Evropi, pa tudi po Rusiji, Kanadi in ZDA. Kot solisti so nastopili z Orkestrom Slovenske filharmonije, s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije in z Orkestrom Slovenske vojske pa tudi z Zagrebško filharmonijo, s Simfoniki HRT, s Simfoničnim pihalnim orkestrom Hrvaške vojske ter z Orkestrom Hrvaške mornarice. Med drugim so nastopili na Ljubljanskem poletnem festivalu ter Zagrebškem glasbenem bienalu.

Kvartet je s koncertom na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu, D.C. zaključil niz nastopov na turneji po Združenih državah Amerike, v okviru katere so člani nastopili v zveznih državah Arizoni, Wyomingu, Georgiji in Minnesoti.