Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
21.04.2012  

Koncert Mladinskega orkestra Evropske Unije v Washingtonu

Veleposlanik RS Roman Kirn se v nedeljo, 15. aprila 2012 udeležil koncerta Mladinskega orkestra Evropske Unije (EUYO), ki je v dvorani Kennedy Centra v Washingtonu nastopil v okviru turneje po Združenih državah Amerike.

Dogodka se je udeležilo 24 veleposlanikov držav članic Evropske unije, med njimi tudi veleposlanik EU delegacije v Washingtonu João Vale de Almeida, ki je zbrane nagovoril ob sprejemu, ki je sledil koncertu in na katerem je bilo ponujeno tudi slovensko vino. Goste sta ob priložnosti nagovorila tudi generalna sekretarka in soustanoviteljica Mladinskega orkestra Evropske unije Joy Bryer ter umetniški vodja orkestra Vladimirja Ashkenazy, sicer priznani ruski pianist in dirigent.

Mladi talenti so naslednji dan v organizaciji EUNIC Washington, katerega pridruženi član je tudi Veleposlaništvo RS, nastopili na avstrijskem veleposlaništvu ter izvedli glasbene delavnice za svoje vrstnike na lokalnih srednjih šolah.

Mladinski orkester Evropske Unije, ki je bil ustanovljen 1976, je sestavljen iz 140 mladih glasbenikov iz vseh držav članic EU, katerih starost je od 14 do 24 let. Izmed kandidatov, ki so uspešno opravili avdicijo, državo Slovenijo na prvi turneji orkestra v ZDA po letu 1988 predstavljajo Irena Rovtar na flavti ter Jože Rošer in Klemen Glas, oba na angleškem rogu. Med častnimi pokrovitelji EUYO sta tudi predsednik RS dr. Danilo Türk in bivši predsednik vlade RS Borut Pahor.