Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
16.10.2012  

Predavanje veleposlanika Romana Kirna na Univerzi v Georgetownu

Veleposlanik Roman Kirn je v torek, 9. oktobra 2012 na Univerzi v Georgetownu predaval o izzivih Evropske unije in Slovenije v preoblikovanem globalnem redu. Dogodek je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu organiziralo v sodelovanju s Centrom za evrazijske, ruske in vzhodnoevropske študije ter Oddelkom za zunanje odnose Univerze v Georgetownu.

Veleposlanik Kirn je v svojem nagovoru predstavil zgodovinske okoliščine v katerih  je Slovenija oblikovala svojo kulturno in politično entiteto. Hkrati je izpostavil vlogo Evropske unije pri ohranjanju kulturne in jezikovne identitete posameznih držav članic ter poudaril, da Evropska unija gradi svoje politične odločitve na demokratičnem konsenzu držav članic ob spoštovanju vrednot pravne države.

Veleposlanik Kirn je spregovoril o izzivih, s katerimi se sooča Evropska unija, pri čemer je izpostavil dejstvo, da se ekonomski kazalci in gospodarska realnost spreminjajo hitreje od politične realnosti. Poudaril je tudi, da se pri soočanju z globalnimi izzivi Slovenija zavzema za bolj integrirano Evropsko unijo.

Predavanje veleposlanika Romana Kirna je na voljo na spletni strani: http://www.youtube.com/watch?v=BdX2iJM8ILs&feature=plcp.