Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
17.10.2012  

Obisk veleposlanika Kirna v Clevelandu

Med 10. in 13. oktobrom 2012 je veleposlanik Roman Kirn obiskal mesto Cleveland v zvezni državi Ohio, kjer biva največja slovenska skupnost izven meja Slovenije. Obisk sta omogočila g. John Lecky v okviru programa »Our World Today – Your World Tomorrow« ter Generalni konzulat Republike Slovenije v Clevelandu.

Veleposlanik Kirn se je tekom obiska srečal z bivšim senatorjem Ohia, Georgeom Voinovichem ter županom mesta Cleveland Frankom G. Jacksonom, s katerim sta govorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in zvezno državo Ohio. Župan Jackson je z delegacijo Slovenijo obiskal maja 2011.

Veleposlanik Kirn je o Sloveniji in njenih izzivih znotraj Evropske unije predaval na srednjih šolah Collinwood, Villa Angela Saint Joseph High School ter v konferenčnem prostoru hotela InterContinental. Generalni konzul Republike Slovenije v Clevelandu Jure Žmauc je izbrani publiki ob tem predstavil slovensko-ameriško poslovno združenje malih in srednje velikih podjetij (Slovenian-American Business Association S-ABA), ki povezuje več kot 80 članov.

Veleposlanik Kirn je v okviru programa obiskal še ugledno televizijsko postajo TV3, kjer je imel tudi dva intervjuja ter se srečal s clevelandskim škofom Richardom Lennonom in izvršnim direktorjem bolnišnice Cleveland Clinic, s katerem sta pozdravila nadaljnje strokovno sodelovanje med ljubljanskim Kliničnim centrom in Kliniko v Clevelandu. Obiskal je tudi muzej slovenske narodno zabavne glasbe Polka Hall of Fame, kjer se je srečal še s člani slovenske skupnosti.