Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
19.10.2012  

Veleposlanik Kirn prejel častni naziv »Ambasador za mir«

V četrtek, 18. oktobra 2012, se je veleposlanik Roman Kirn udeležil sprejema, ki ga je ob Mednarodnem dnevu miru organiziral ugledni časnik The Washington Times. Več kot sto gostov, v večini članov diplomatskega zbora ter predstavnikov medijev, sta pozdravila g. Larry Moffitt, podpredsednik fundacije Washington Times ter Thomas P. McDevitt, predsednik The Washington Times, ki se je ob priložnosti poklonil ustanovitelju časopisa ter velikemu človekoljubu, dr. Sun Myung Moonu. Dr. Sun Myung Moon, ki je dnevnik zasnoval leta 1982, je preminul septembra v starosti 92 let.

Kot častna govornika dogodka sta nastopila ga. Cynthia Turner, predsednica nevladne organizacije Seraphim Global ter veleposlanik RS v Združenih državah Amerike Roman Kirn. Oba sta s strani Univerzalne mirovne federacije (UPF - Universal Peace Federation) prejela časten naziv »Ambasador za mir«.

Veleposlanik Kirn je v svojem nagovoru izpostavil pomen koncepta odgovornosti zaščititi »responsibility to protect (R2P)«, ki vzpostavlja primarno odgovornost vsake države za zaščito svojih državljanov ter hkrati opozoril na zavezo mednarodne skupnosti in odgovornost držav članic OZN, da ukrepajo, ko države pri zagotavljanju te zaščite niso uspešne.
Veleposlanik Kirn je izpostavil tudi iniciativo predsednika vlade Republike Slovenije, g. Janeza Janše, za nadgraditev Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki jo je predsednik vlade predstavil na 67. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov.