Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
01.11.2012  

Pianist Andrej Goričar na Veleposlaništvu RS v Washingtonu

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je v sredo, 31. oktobra 2012 v sodelovanju z ugledno ameriško ustanovo Embassy Series organiziralo glasbeni večer s slovenskim pianistom, skladateljem in aranžerjem Andrejem Goričarjem. Dolgoletni hišni pianist Slovenske Kinoteke Goričar je z lastno kompozicijo spremljal vrhunski celovečerni nemi film iz leta 1927 Zora (Sunrise – The story of Two Humans) za katerega je že leta 2002 napisal glasbo ter jo krstno izvedel v Ljubljani s simfoničnim orkestrom kot dirigent.

Več kot 80 uglednih gostov sta z uvodnimi besedami nagovorila slovenski veleposlanik Roman Kirn ter predstavnik Embassy Series Jerome Barry. Občinstvo je ob sprejemu izrazilo veliko navdušenje nad prelivanjem različnih zvrsti umetnosti ter nad izvirnostjo in odličnostjo pianista. Dogodek je podprlo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, MIZKŠ ter Filmski arhiv RS.

Andrej Goričar, rojen leta 1971, je med študijem klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani prejel študentsko Prešernovo nagrado za interpretacijo Beethovnovega V. klavirskega koncerta, ki ga je izvedel z orkestrom Slovenske filharmonije. Študij je končal z izvedbo izvirne različice Gershwinove Rhapsody in blue, pri kateri so ga spremljali Simfoniki RTV Slovenije pod taktirko Carla Davisa.

Leta 1996 je začel delovati kot ravnatelj Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava, kjer je vodil tudi revijski orkester, pred osmimi leti pa stopil na samostojno pot in se posvetil skladanju. Med leti 1996 in 2007 ter od leta 2010 deluje kot hišni pianist Slovenske kinoteke. V letu 2010 je z delom za klavir in orkester Ex Anima postal zmagovalec 16. Mednarodnega tekmovanja skladateljev »2 Agosto« v Bologni v Italiji. Goričar se posveča tako pisanju glasbe za neme filme kot komponiranju in aranžiranju za različne glasbene sestave. Njegovi glasbi lahko prisluhnemo tudi v gledaliških hišah, kjer sodeluje predvsem z režiserjem Vitom Tauferjem.

V okviru svojega gostovanja v Združenih državah Amerike bo Andrej Goričar s svojimi kompozicijami še enkrat nastopil v Washingtonu in sicer v prostorih art filmskega centra West End Cinema ter v mestih Annapolis in Salisbury, ob predvajanju prvega slovenskega celovečernega nemega filma V kraljestvu Zlatoroga. Film, prvič predvajan v unionski dvorani v Ljubljani leta 1931, je bil večinoma posnet v Triglavskem narodnem parku. Scenarij zanj je napisal Juš Kozak, režiral, snemal in montiral pa Janko Ravnik (1891–1982).