Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
26.09.2017  

Predsednik vlade RS dr. Miro Cerar obiskal Cleveland

Washington, 24. september 2017 – V petek 22. in v soboto. 23. septembra 2017 je predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar obiskal Cleveland.

Predsednik vlade Republike Slovenije  dr. Miro Cerar se je v Clevelandu srečal z največjo slovensko skupnostjo izven domovine. Na začetku obiska je odprl nove prostore Generalnega konzulata Republike Slovenije v Clevelandu. Na odprtju generalnega konzulata je premier Cerar dejal, da prostori predstavljajo nadaljevanje dolge in močne prisotnosti Slovenije v Clevelandu in da so povezave med Slovenijo in ZDA, zlasti pa Clevelandom in zvezno državo Ohio, močne in dolgotrajne. Izrazil je prepričanje, da bodo novi prostori pripomogli, da bomo še bolje služili slovenski skupnosti in ljudem v Clevelandu, Ohiu in širši regiji.

V Slovenskem narodnem domu si je ogledal Muzej in arhiv ter se po otvoritvi razstave o Plebiscitu 1990 srečal s predstavniki slovenske skupnosti v Clevelandu. PV dr. Cerar je v nastopu v Narodnem domu poudaril, da je izredno vesel obiska slovenske skupnosti v Clevelandu, ki je s svojo odločno podporo odločilno pripomogla, da sta ZDA in celotna mednarodna skupnost pred 25. leti priznali neodvisnost in samostojnost Slovenije.  Spomnil je na pomen ohranjanja slovenske kulture in identitete, ki je še vedno tako močno zastopana ter izpostavil pomembno vlogo Slovencev živečih v ZDA za odnose med državama. V imenu Slovenije in njenih ljudi se je vsem, ki so ali še sodelujejo pri delu slovenske skupnosti, zahvalil in čestital za opravljeno delo. Slovenski skupnosti v Clevelandu je zaželel še naprej veliko poguma, dobre volje, uspešnega delovanja in sodelovanja ter čim več stikov z matično domovino.

PV dr. Cerar se je v mestni hiši srečal tudi s clevelandskim županom Frankom G. Jacksonom.