Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
01.04.2021  

Na Veleposlaništvu Slovenije v Washingtonu razstava "BELOKRANJSKE PISANICE"

Ob letošnji Veliki noči bo na Veleposlaništvu Slovenije v ameriški prestolnici Washington DC predstavljena razstava Belokranjskih pisanic, ki jo je pripravil Belokranjski muzej iz Metlike.

Bela krajina, ki leži med Gorjanci in reko Kolpo, je znana po gričih z vinogradi in ravninami pokritimi z brezami. Znana pa je tudi po starodavni spomladanski ljudski tradiciji čudovito okrašenih velikonočnih jajc, po domače imenovanih pisanice.

Pisanice izvirajo iz besede "pisa“, ki pomeni črta in označuje jajca, ki niso le enotno obarvana, temveč tudi poslikana ali kot pravijo v Beli krajini, napisna oz. popisana.  Kdaj natančno se jajca povezujejo z Veliko nočjo ni znano, zgodovinski zapisi pa kažejo, da v belokranjski tradiciji pomenijo Jezusove rane in kri. Poleg tega so bili včasih pomemben vir prehrane in so simbolizirali obilje tudi po težkih zimah. S pisanicami so povezane tudi različne družabne igre v velikonočnem času, prav tako pa so jih dekleta podarila fantom. Danes so predvsem lepa darila gostom, prijateljem in znancem.

Razstava obravnava zgodovino belokranjskih pisanic od 19. stoletja do danes in med drugim predstavlja pregled načina izdelave. Najbolj znani tehniki izdelovanja sta batika in drsanke. Pri tehniki batika v pisalko oziroma t.i. pisač, ki je sestavljen iz pločevinastega lijačka in lesenega držala, vložimo vosek, ki se topi, ko pisač držimo nad plamenom goreče sveče. Ko je napisano, ga potopimo v toplo vodo, ki je ustrezno pobarvana, tradicionalno tudi z drevesnim lubjem ali čebulnimi listi. Ko se jajce obarva in se vosek stopi, se ga obriše in je pisanica narejena. Za izdelavo "drsank" se uporablja drugačen postopek, saj se na jajce najprej nanese barvilo na jajčno lupino pa nato zdrsa zapleten vzorec. Okraski zahtevajo veliko mero spretnosti, domišljije in ustvarjalnosti, saj so poslikave narejene brez kakršnegakoli vzorca.

Tradicija predvsem žensk, ki so skozi stoletja ustvarjale te umetniške izdelke ni več tako popularna kot včasih, vendar zanimanje za izdelovanje v zadnjih letih zopet narašča. Čeprav so imena dosedanjih umetnikov večinoma neznana imamo srečo, da so za seboj pustile izjemno zapuščino ljudske umetnosti in dediščine, ki jo lahko občudujemo in ohranjamo.

Osebni obiski razstave posameznikov ali družin so dobrodošli, vendar le po predhodnem dogovoru in v skladu s smernicami CDC glede COVID-19 pandemije. Prosimo, pišite na: sloembassy.washington[at]gov.si ali pokličite 202 386 6601 za rezervacijo termina.

Veleposlaništvo Slovenije v Washingtonu vam želi blagoslovljene velikonočne praznike in pazite na svoje zdravje.