Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
27.06.2018  

8. generacija Generalštabnega programa šolanja Poveljniško štabne šole Slovenske vojske skladno z programom izvaja študijska potovanja doma in v tujini

Potem ko so obiskali sedež zavezništva v Bruslju in strateškega poveljstva za operacije so prišli v ZDA, kjer bodo obiskali obrambno ministrstvo, strateško poveljstvo za transformacijo zavezništva, zmogljivosti oboroženih sil ZDA v Norfolku in sedež OZN v New Yorku.

Slušatelje pod vodstvom vodje programa ppk Antona Vavroša na potovanju spremlja tudi POveljnik Poveljniško štabne šole pk Turnšek Ivan in nosilka predmeta Varnostni sektor in družba dr. Liljana Brožič.

Pred odhodom v Pentagon so se slušatelji ustavili na Veleposlaništvu RS, kjer sta jih sprejela Veleposlanik mag. Vidovič in Obrambni ataše pk Mikuž. V razpravi so se dotaknili vseh aktualnih bilateralnih vprašanj sodelovanja z ZDA in trenutnih obrambnih prioritet oboroženih sil ZDA.

V Pentagonu so se srečali z pomočnikom ministra za obrambo zadolženega za Nato in EU g. Tomasom Goffusom, pomočnikom načelnika združenega štaba in direktorjem za razvoj sil J7 viceadmiralom Kevinom D. Scottom (ki je zadolžen za šest funkcij razvoja sil: doktrino, izobraževanje, razvoj konceptov in eksperimentiranje, urjenje/usposabljanje, vaje in naučene lekcije) ter predstavnikom sektorja, ki je razvil zadnjo obrambno strategijo ZDA, Jamesom (Jim) Mitrejem.