Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
19.10.2018  

Odprtje Konzulata Republike Slovenije v Seattlu

Veleposlanik Stanislav Vidovič je v petek, 19. oktobra, odprl Konzulat Republike Slovenije v Seattlu na čelu s častnim konzulom dr. Michaelom Bigginsom. Novi Konzulat Republike Slovenije je pristojen za zvezno državo Washington, ki ima okvirno 7,4 milijonov prebivalcev.

Svečanosti so se udeležili številni vidni predstavniki političnega, gospodarskega in akademskega življenja, slovenski državljani in konzularni zbor Seattla.

Veleposlanik Stanislav Vidovič je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da se je slovenska vlada odločila za odprtje konzulata zaradi dinamičnega poslovnega okolja, ki nudi dragocene priložnosti za poglabljanje gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in zvezno državo Washington. Poudaril je interes Slovenije za nadaljnji razvoj sodelovanja na drugih področjih, vključno na področju raziskav in znanosti, ter za spodbujanje neposrednih stikov med posamezniki preko projektov in akademskih izmenjav med univerzami in raziskovalnimi ustanovami.

Prof. Michael Biggins poučuje slovenski jezik na Oddelku za slovanske jezike in literaturo Univerze v Washingtonu. Prof. Biggins je odličen poznavalec slovenske književne zgodovine in literature ter že vrsto let promovira slovensko literaturo s prevajanjem številnih pomembnih klasičnih in sodobnih del slovenskih avtorjev.