Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
07.02.2019  

Slovenski kulturni praznik v Washingtonu s predstavitvijo Prešernovih izvirnih rokopisov

Washington, 7. februar: Ob priložnosti obeležitve slovenskega kulturnega praznika je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu v sredo, 6. februarja, organiziralo sprejem na katerem je bila osrednja tema predstavitev izvirnih Prešernovih rokopisov in razstava  "Prešeren v popularni glasbi". 

Uvodoma je goste pozdravil veleposlanik Stanislav Vidovič, v nadaljevanju pa je navzoče nagovoril še minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar, ki se je mudil v ZDA zaradi ministrskega srečanja Globalne koalicije zoper Daesh. V svojem nagovoru je minister izpostavil pomen kulture pri vzpostavljanju slovenske narodne identitete in državnosti. Spomnil je, da slovenska himna, Prešernova Zdravljica prinaša pomembno sporočilo o prijateljstvu med narodi ter poziva k svobodoljubju in miru. Dejal je, da zato tudi ni presenetljivo, da na glavnem trgu slovenske prestolnice stoji kip pesnika in ne vojščaka. Zunanji minister dr. Cerar je ob tem poudaril, da slovenska zunanja politika zasleduje prav te temeljne vrednote - spodbujanje prijateljstva med državami in narodi in prizadevanje za mir in sodelovanje. 

Osrednja tema je bila predstavitev dveh nedavno najdenih izvirnih Prešernovih rokopisov  s pesmima Slovo od mladosti in Dohtar ter odprtje razstave "Prešeren v popularni glasbi", ki jo je pripravil Gorenjski muzej iz Kranja. O izvirnih rokopisih je več zanimivosti povedal prof. dr. Luka Zibelnik iz Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik Ljubljanske univerze z lektoratom v Clevelandski državni univerzi. Gosti so bili izjemno navdušeni tudi nad razstavo o uglasbitvi Prešernove poezije Gorenjskega muzeja, saj so lahko s pametnimi telefoni tudi poslušali izvedbe različnih žanrov in glasbenikov od šansona do roka. 

Dogodek je bil namenjen lokalni slovenski skupnosti in ameriškim prijateljem, s katerimi veleposlaništvo sodeluje, sprejema pa se je udeležil tudi evropski poslanec in prvi predsednik vlade ter kasnejši zunanji minister Lojze Peterle, ki je prav tako nagovoril navzoče.