Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
31.01.2012  

Potek veljavnosti večjemu številu potnih listov in osebnih izkaznic v letu 2012

V letu 2012 bo potekla veljavnost večjemu številu potnih listov in osebnih izkaznic, zato je pričakovati podaljšane roke za izdelavo novih dokumentov.

Vse državljane Republike Slovenije pozivamo, naj čim prej preverijo veljavnost svojih dokumentov in za izdajo le-teh zaprosijo pravočasno. Staršem posebej priporočamo, da so pozorni na veljavnost listin otrok, saj te potečejo v krajšem času kot njihovi dokumenti.

Zaradi pričakovanega povečanega števila vlog se bo čakalna doba za izdajo novih dokumentov podaljšala. Državljane pozivamo, naj vlogo za izdajo novega dokumenta vložijo vsaj mesec dni pred potekom veljavnosti starega dokumenta oz. vsaj mesec dni pred dnem, ko bodo nov dokument potrebovali.
 
Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta. Državljanom svetujemo, naj se pred potovanjem, predvsem v države z vizumskim režimom, pravočasno pozanimajo o posebnih pogojih vstopa.
 
Preko diplomatsko-konzularnega predstavništva v tujini lahko državljani zaprosijo le za novi potni list. Navodila za pridobitev nove potne listine preko Veleposlaništva Republike Slovenije v Washingtonu so na voljo na sledeči povezavi.