Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
21.06.2018  

Sprejem v počastitev Dneva državnosti in Dneva slovenske vojske

V torek, 19. junija 2018, je Veleposlaništvo RS v Washingtonu organiziralo sprejem v počastitev Dneva državnosti in Dneva slovenske vojske, ki sta ga gostila veleposlanik Stanislav Vidovič in obrambni-vojaški ataše polkovnik Ivan Mikuž.

Dogodka se je udeležilo nekaj sto gostov, med njimi predstavniki ameriške administracije (State Department, Pentagon), predstavniki ameriške vojske, vključno z Nacionalno gardo Kolorada, več veleposlanikov, obrambnih atašejev in predstavnikov diplomatskega zobra, gospodarstvenikov, predstavniki nekaterih think-tankov, člani kulturnih ter nevladnih organizacij ter Slovenci, ki živijo v Washingtonu in okolici.

Po slovesni izvedbi ameriške in slovenske himne, ki ju je zapela jazz pevka Ajda Stina Turek je zbrane goste nagovoril veleposlanik Vidovič. V govoru je poudaril odločenost Slovenije pred več kot četrt stoletja za samostojno in neodvisno državo ter obenem željo po aktivnem vključevanju v delo OZN, NATO in EU. Poudaril je konstruktivno vlogo Slovenije v mednarodni skupnosti in pomen tesnega sodelovanja z ZDA. Posebej je izpostavil pomen evroatlantskega sodelovanja za zagotavljanje stabilnosti in varnosti. Kljub dobremu bilateralnemu in multilateralnemu sodelovanju z ZDA pa je spomnil tudi na včasih različna stališča in ob tem izrazil razočaranje nad odločitvijo ZDA za umik iz Sveta za človekove pravice. Izrazil je upanje, da bomo s trdim delom, kljub na videz nepremostljivim vprašanjem lahko našli rešitve.

V nadaljevanju je navedel nekatere primere odličnega sodelovanja in postregel s podatkom, da je blagovna menjava med ZDA in Slovenijo v letu 2017 dosegla 1 milijardo USD. V tej luči je izpostavil pomen vse tesnejšega gospodarskega sodelovanja, ki mora temeljiti na enakopravnih dostopih izdelkov na trge, brez ovir.