Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
01.09.2020  

Dr. Edvardu Gobcu vročeno državno odlikovanje predsednika Republike Boruta Pahorja

Generalna konzulka RS v ZDA Alenka Jerak je na nedeljski slovesnosti 31. avgusta na Slovenski pristavi v Clevelandu, Ohio, slovenskemu izseljencu v ZDA dr. Edvardu Gobcu v imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja vročila državno odlikovanje »Red za zasluge« za življenjsko delo in prispevek k prepoznavnosti Slovenije ter obogatitev spoznanj o dosežkih Slovencev v svetu.

Dr. Gobec - filozof, sociolog, antropolog, ter zaslužni profesor Državne univerze Kent, je tudi ustanovitelj in ravnatelj Slovensko-ameriškega raziskovalnega centra, v okviru katerega je več desetletij požrtvovalno raziskoval, zbiral in arhiviral podatke o slovenskih priseljencih in njihovih potomcih, ki so v ZDA s svojim ustvarjalnim delovanjem na različnih področjih pustili močan pečat. Njegova dognanja so zbrana v knjigi »Slovensko-ameriški izumitelji in inovatorji«, velik del zbrane arhivske dokumentacije pa je podaril tudi Arhivu Republike Slovenije.

Dr. Gobec je tudi avtor številnih člankov in samostojnih publikacij o slovenski narodni skupnosti v ZDA ter njihovih potomcih, med njimi je najbolj znana publikacija »Ponosen, da sem Slovenec«.