Veleposlaništvo RS Washington /Novice /
14.12.2020  

Osmrtnica Dr. Edi Gobec (1926 - 2020)

V soboto, 13. decembra je v 95. letu starosti v Clevelandu umrl dr. Edi Gobec, ugledni slovenski filozof, sociolog, antropolog in zaslužni profesor državne univerze Kent v ZDA. Bil je med ustanovitelji in ravnatelj Slovensko-ameriškega raziskovalnega centra in znotraj njega desetletja požrtvovalno raziskoval, zbiral in arhiviral podatke o slovenskih priseljencih onstran Atlantika in njihovih potomcih, ki so v ZDA z ustvarjalnim delovanjem na različnih področjih pustili močan pečat.

Dognanja je zbral v knjigi »Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji«, ki je izšla pri založbi Družina, pomemben del zbrane arhivske dokumentacije pa je podaril tudi Arhivu Republike Slovenije. Bil je tudi plodovit avtor številnih člankov in samostojnih publikacij o slovenski narodni skupnosti v ZDA in njihovih potomcih, najbolj znana je njegova publikacija »Ponosen, da sem Slovenec«.

Rojen je bil 25. julija 1926 v Celju, mladost je preživel v Tržišču pri Rogaški Slatini, zadnja leta pred drugo svetovno vojno pa kot dijak v Mariboru. Jeseni 1943 je moral v nemško delovno taborišče, leto pozneje je bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko. Pristal je v južni Franciji, kjer je prebegnil k francoskim partizanom in nato v angleško vojsko. Po vojni je dokončal gimnazijo v Italiji in se leta 1950 odselil v ZDA. Študiral je filozofijo, sociologijo in antropologijo na več univerzah in leta 1962 doktoriral na državni univerzi v Columbusu. Družino si je ustvaril s prof. Mileno, roj. Osenar. Bil je član Slovenske teološke akademije v Rimu, Akademije znanosti v New Yorku, od leta 1970 je bil vpisan tudi na narodni seznam znamenitih Američanov.

Avgusta 2020 mu je generalna konzulka Republike Slovenije v ZDA Alenka Jerak v imenu predsednika Boruta Pahorja na slovesnosti na Slovenski pristavi v Clevelandu izročila visoko državno odlikovanje, red za zasluge, ki ga je prejel »za življenjsko delo in prispevek k prepoznavnosti Slovenije ter obogatitev spoznanj o dosežkih Slovencev v svetu.«